Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pe­ro – Pe­re – Tum­bas Ha­jo (1891.-1967.)

Pero Tumbas Hajo (1891. -1967.) najznačajniji je stvaralac i interpret tamburaške glazbe u Subotici i okolici, a djelo mu i utjecaj i danas su prisutni i nezaobilazni u sveukupnoj ex-jugoslavenskoj muzičkoj literaturi vezanoj za tamburu.
    Rodio se u obitelji narodnih svirača te je od najranijeg djetinjstva vezan za glazbu. Muzičku je školu završio početkom minulog stoljeća u vrijeme kada je njome rukovodio Ernô Lányi, glazbeni pedagog i utemeljitelj Subotičke filharmonije. Hajo se podjednako dobro snalazio, sem primarnog glazbala-prima, i na violini i klarinetu, budući da se pripremao za vojnoga muzičara, ali se kasnije u potpunosti posvetio tamburi. Prošao je mnoge zemlje Europe, što kao glazbenik, što kao vođa vlastitih orkestara, a jedno je vrijeme bio, do početka Drugog svjetskog rata, kapelnikom Tamburaškog orkestra Radio Beograda.
    Ubrzo nakon oslobođenja, pri Muzičkoj školi u Subotici osniva odsjek za narodnu glazbu čiji je prvi nastavnik i bio. Na tom je mjestu ostao sve do odlaska u mirovinu, 1958. godine. Njegov rad bio je podjednako plodan kako na pedagoškom i skladateljskom, tako i na izvođačkom polju. Čitava plejada tamburaša kasnije iznimnih glazbenih velikana u zemlji i inozemstvu učila je od njega, te je i današnji Subotički tamburaški orkestar izravni nastavljač ostavštine i tamburaške tradicije Subotice koja je upravo nezamisliva bez djela pokojnog Haje. Njegova bogata ostavština još uvijek čeka obradu i pravo vrednovanje.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika