Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Dr. Hor­vat o hr­vat­skoj lek­si­ko­gra­fi­ji
U organizaciji Hrvatskog akademskog društva organizirala se u velikoj sali HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici (24. rujna) te potom u Somboru (25. rujna) tribina na temu »Počeci hrvatske leksikografije: Vrančić, Kašić i Mikalja«. Predavač je bio istaknuti znalac ove teme i djela Bartola Kašića, dr. Vladimir Horvat, isusovac iz Zagreba. Predavanje na istu temu će dr. Horvat održati i sutra, 27. rujna, u Beogradu.

Po~ela Ma­sli­na 03
U ponedjeljak 22. rujna otvoren je u beogradskom Domu kulture Studentskog grada IV. susret mediteranskih visokih kazališta na kojem učešće uzimaju, dakako, i ona hrvatska. Manifestacija traje do 27. rujna.

Su­sret hr­vat­skih cr­kve­nih zbo­ro­va
U Santovu je, u susjednoj Mađarskoj, koncem minulog tjedna okončan županijski Susret hrvatskih crkvenih zborova. U suorganizaciji hrvatske vjerske zajednice i mjesne hrvatske samouprave sudjelovali su gosti iz Baćina, Baje, Dusnoka i Kaćmara.

Da­ni eu­rop­ske ba{ti­ne u No­vom Sa­du
U povodu obilježavanja Dana europske baštine Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada tijekom je cijelog dana organizirao turističke posjete Petrovaradinskoj utvrdi
uz mnogobrojne izložbe, koncerte i aukcijske prodaje slika. Manifestaciju je zatvorio koncert klasične glazbe u atriju crkve sv. Jurja.

»Glem­ba­je­vi« na re­per­to­a­ru SNP
Početak nove kazališne sezone u novosadskom SNP najavljen je za 27. rujna, a kako saznajemo, na kraju dramske sezone biće prikazana i predstava »Gospoda Glembajevi« po znamenitom djelu Miroslava Krleže.

Fe­sti­val voj­vo|an­skog fol­klo­ra
Festival folklorne tradicije Vojvodine održan je početkom tjedna u Čonoplji kod Sombora. Na njemu je učešće uzelo čak 34 folklorna ansambla, pjevačkih i izvornih grupa i orkestara. Manifestaciju je organizirao Savez amatera Vojvodine.
Ma­tve­je­vi} i No­vak na Eu­rop­skim knji`ev­nim su­sre­ti­ma
U Sarajevu su u utorak 23. rujna počeli Europski književni susreti, koji se redovito održavaju u glavnom gradu BiH od davne 1981. godine. Oni će ove godine početi u tamošnjem Francuskom kulturnom centru »Andre Malraux« i okupiti će preko stotinu pisaca, prevoditelja, izdavača, filmskih redatelja i inih gostiju ne samo iz Europe već iz cijelog svijeta (Iran, Kanada, primjerice). Na manifestaciji će svoje nove knjige predstaviti, među inima i Predrag Matvejević i Boris A. Novak (na slici), a nazočan će biti i glasoviti velikan francuske kinematografije i jedan od pionira »film noirea«, Jean Luc Godard, kome će biti posvećeno jedno književno veče.

Rav­na­telj Mi­lan Hor­vat na BE­MU­S-u
Beogradske muzičke svečanosti, točnije 35. međunarodni BEMUS koji ove godine traje od 3. do 22. listopada, zatvorit će Slovenačka filharmonija koja će u Sava centru izvesti djela Brahmsa (koncert za violinu i violončelo) i Čajkovskog (»Patetičnu« simfoniju br.6) Sa solistima Miranom Kolblom na violini i Igorom Škerjanecom na violončelu, a pod ravnateljstvom hrvatskog maestra Milana Horvata.

Zbor »Bar­tok« u su­bo­ti~koj Ka­te­dra­li
U okviru obljetnice, tridesetpetogodišnjice svoga osnutka, Kamerni zbor »Pro musica« iz Subotice pozvao je zbor »Bartok« (Szegedi Bartok korus) na gostovanje. Na prvom koncertu, 20. rujna u katedralnoj crkvi Svete Terezije Avilske nastupila su oba zbora. Horom iz Segedina dirigirala je Eva Rozgonyi, inače laureat prestižne mađarske nagrade »Liszt Ferencz«, a zborom »Pro musica« Zoltan Devity. Nakon toga, 21. rujna, zbor »Bartok« izveo je u franjevačkoj crkvi, u okviru mise, nekoliko odabranih skladbi, te misu pokojnog Lajosa Bardosa.

Pred­sta­vljen tre}i sve­zak
»Su­bo­ti~ke bi­bli­o­gra­fi­je«
U okviru proslave Dana grada Subotice nedavno je u obnovljenim prostorijama Gradske biblioteke na Paliću predstavljena prva knjiga trećeg sveska »Subotičke bubliografije« u kojoj su autori Katarina Čeliković, Éva Bazsant i Gustav Kiš. Izdavači su Gradska biblioteka Subotica i subotička Hrvatska čitaonica.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika