Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Reklame koje »mame«

Najmoćnije marketinško oružje u službi promidžbe bilo kojeg projekta svakako je atraktivna, po mogućnosti pomalo i provokativna, reklama u kojoj se u glavnoj ulozi ili kadru pojavljuje široj javnosti dobro poznato lice. Neovisno od sfere društvenog djelovanja u kojoj dominira marketinški odabrani lik (sport, estrada, film, ali i politika), njegova osobna karizma koristit će se za uspješnost predviđene medijske kampanje.
    U suvremenom svijetu izjednačenosti spolova, poruka koju će »model-reklamer« prenijeti potencijalnom milijunskom auditoriju, efikasno će pogoditi u ciljanu muško ili žensku potrošačku populaciju, potvrđujući izbor popularne žene ili muškarca komercijalno opravdanim. Neutoljiva žeđ za izdvajanjem od surove životne prosječnosti, posve normalno uvjetovat će želju za »pozitivnom« identifikacijom i reklamirani »proizvod (projekt, ideja) bit će apsorbiran u širokoj općoj svijesti.

VRHUNSKI SPORTAŠI: Marketinškim okom gledano, vrhunski sportaši su najzahvalnija kategorija potencijalnih promotora određene medijske kampanje. Sport, sam po sebi, predstavlja kult današnjeg društva, ali i mogućnost da se užitkom bavljenja određenom disciplinom ili igrom izbjegnu okovi svakodnevnog umnog ili fizičkog rada. Uspješnost u sportu donosi materijalnu sigurnost, a ukoliko poznati lik sa reklame koristi određeni proizvod, vjerojatno i on doprinosi njegovoj uspješnosti, što dalje prostom logikom dovodi do ispunjenja ostalih želja. Najpoznatiji hrvatski sportski model je, bez sumnje, Janica Kostelić, koja se smiješi pijući mineralnu vodu »Jamnicu«, jedući »Milka« čokolade i telefonirajući »Cronet« mrežom. Njezina superiornost kojom dominira snježnim stazama logična je potvrda mudrog izbora ovih velikih firmi koji su, upravo nju, odabrali za svoj »zaštitni znak«. Uz osvajajuću spontanost i ležernost koje krase ovu skromnu djevojku, efektnost reklamne poruke je zagarantirana. Gordan Kožulj, najbolji hrvatski plivač svih vremena, maneken je, suparničke, »Studene«, ali je njegov izbor za promotora mineralne vode opravdan iz, marketinški gledano, posve drugog razloga. Zdravlje, voda i plivanje, povezani su tematsku cjelinu, a vrhunski uspjesi viceprvaka svijeta kruna su ponuđene mogućnosti. Zvonimir Boban reklamirao je talijanski shopping centar »Mercatone«, jer je aluzija na njegovu impresivnu nogometnu karijeru u »Milanu« bila potrebna kao inicijalna asocijacija na kvalitetu talijanske ponude. Siloviti as servis najboljeg hrvatskog tenisača Gorana Ivaniševića efektno se trenutačno rabi u promidžbi grada Rijeke kao budućeg domaćina Mediteranskih igara, jer »wimbledonski« uspjeh inicira spremnost i sposobnost ostvarenja grandioznog projekta kojemu se teži.

LICA SA ESTRADE: Angažiranje estradnih zvijezda u promidžbene svrhe ima, posve drukčije težnje u postizanju marketinškog efekta kod ciljane grupe potrošača. Senzibilitet, atraktivnost, ali i pritajena erotičnost, djeluju dvosmjerno u željenom efektu, objedinjujući dobno različite uzraste. Primjer »Dukatovog« voćnog jogurta koji zavodljivo nudi Severina, garantirano će naći, osim djece kojima je poglavito namijenjen, i brojne kupce u »brižnim« očevima. Što je posve u redu, jer jogurt je piće za sve generacije…
Reklamirajući »Keune« farbe za kosu, mega popularni Tarik Filipović sugeriranjem vlastitog izbora, podsvjesno djeluje na budući uvjetni refleks brojnih ženskih osoba kada se nađu u nabavi potrebnih estetskih potrepština. Ali kako je sve rasprostranjeniji trend da se muškarci sve više »hvataju« za koloritorne korekcije vlastite kose, onda je ponovno opravdano otvorenje i drugog smjera prema posve suprotnoj ciljnoj grupaciji.

POLITIČARI: S obzirom da se uvelike približavaju parlamentarni izbori uskoro ćemo biti svjedoci marketinškim djelovanjem posve drugačijeg pristupa najvrednijoj ciljnoj grupi, glasačkom tijelu. Brojni višestranački spotovi forsiranih kandidata preplavit će televizijske ekrane i promidžbene stranice tiskovina, pokušavajući rezervirati potencijalni glas u vlastitoj glasačkoj kutiji. Uglađenost, šarmantnost, ponositost i uvjerljiva vjerodostojnost krasit će svakog tko se bude obraćao najširim narodnim masama, a rezultat uspješnosti »marketinškog« odabira pokazat će konačni rezultati poslije izbora.
U biti, bio reklamiran proizvod, projekt ili politički glas, osnovna svrha angažiranja javnih i poznatih (popularnih) osoba je u njihovom provjerenom magnetizmu koji su dokazali u svojim osnovnim djelatnostima. Njihova uspješnost pruža veliku garanciju da će marketinška opravdanost ulaganja (ne malih) novčanih sredstava, na koncu biti višestruko uzvraćeno komercijalnom dobiti. U svakom pogledu!           g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika