Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ni riječi u medijima

Prošlotjedni je službeni posjet predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića Državnoj zajednici Srbiji i Crnoj Gori s razlogom privukao veliku pozornost sredstava masovnog priopćavanja. I to ovoga puta ne samo srbijanskih i hrvatskih, već i svjetskih – gotovo da nije bilo medija u kojemu nije bio tretiran kao događaj od prvorazrednog značaja. To se vjerojatno može tumačiti ne tek činjenicom što se radilo o prvom službenom posjetu nekog predsjednika Hrvatske Srbiji i Crnoj Gori, već zbog toga što je došlo i do, istina neočekivanih, međusobnih isprika dvaju predsjednika za učinjena zla na ovim prostorima u nedavnoj prošlosti, kojih je, znamo to, bilo i previše.
    Naravno, sredstva su priopćavanja pokazivala interes i za druge teme o kojima se razgovaralo, kao i za druge susrete, budući da se Mesić sastao i s predsjednikom Skupštine SCG Dragoljubom Mićunovićem, s v. d. predsjednicom Srbije i predsjednicom Narodne skupštine Natašom Mićić, zatim sa srbijanskim premijerom Zoranom Živkovićem, te s delegacijom Skupštine i Izvršnog vijeća Vojvodine, koju je predvodio predsjednik Skupštine Nenad Čanak. Osim toga, Stjepan se Mesić susreo još i s predstavnicima »udruga izbjeglih iz Hrvatske« te s predstavnicima institucija hrvatske zajednice u SCG.
NEZAINTERESIRANOST HRVATSKIH MEDIJA: I upravo je to naša namjera ovdje: analizirati kako je ovaj značajan susret bio predstavljen u srbijanskim i hrvatskim medijima. Na taj, istina neizravan način hoćemo vidjeti jesu li i koliko su oni uopće senzibilizirani za Hrvate u SCG, pokazuju li za njih nekakav interes, te što o njima znaju.
    Inače, u vidu najava, mediji su u obje države pisali o skupu i nekoliko dana ranije, kada su najavljene i glavne teme razgovora. Tako je dan ranije na Brijunima Mesić izjavio novinarima da ne treba očekivati »ništa spektakularno«, te naveo, barem prema pisanju Vjesnika, i nekoliko planiranih tema razgovora: sudbina nestalih, problem izbjeglica, imovina hrvatskih tvrtki u SCG i pitanje viza. Nešto prije je u intervjuu Novom listu srbijanski premijer Zoran Živković najavio da će biti riječi i o problemu granica između Srbije i Hrvatske. Dakle, iz medijskih napisa koji su ranije objavljeni nije se moglo saznati hoće li i pitanje položaja hrvatske zajednice u SCG biti temom razgovora, niti pak da se planira i susret s njima.
    Glavna vijest u hrvatskim medijima koje smo konzultirali u ovoj analizi, a to su internetska izdanja Hrvatske radio-televizije na dan susreta (10. rujna), te ista takva izdanja pet dnevnih listova (od 11. rujna) – Vjesnik, Večernji list, Slobodna Dalmacija, Glas Slavonije te Novi list –  jeste »izvinjenje« Svetozara Marovića građanima Hrvatske za učinjena zla i prihvaćanje te »simbolične isprike« i odgovor isprikom Stjepana Mesića. Nakon toga slijedile su informacije o drugim temama razgovora dvaju predsjednika, a što je bilo iznijeto na konferenciji za tisak nakon njihova susreta. U izvješćima koja su bila po obimu dulja, još je bilo riječi i o susretu predsjednika Mesića s drugim srbijanskim dužnosnicima, objavljivane su reakcije hrvatskih političara na isprike, a bile su prisutne i informacije sa sastanka s udrugama izbjeglica. Mesićev, pak, susret s predstavnicima Hrvata u SCG, ukoliko je uopće i notiran, tek je elementarno zabilježen.
    Tako, recimo, Tomislav Klauški iz Slobodne Dalmacije u svojemu napisu niti ne spominje ovaj susret. Istu situaciju imamo i s Vjesnikom – njihovim čitateljima »specijalna izvjestiteljica« Vesna Fabris Peruničić nije ni prenijela informaciju o Mesićevom susretu s ovdašnjim Hrvatima. Hrvatska je pak radio televizija izvijestila o ovome događaju donošenjem tek vijesti u vidu najave: »kako je najavljeno, hrvatski će se predsjednik sastati i s predstavnicima hrvatske zajednice u SCG«, a poslije toga ni retka, to jest ni sekunde u eteru najutjecajnijeg hrvatskog elektronskog medija!
    Beogradska dopisnica riječkog Novog lista Bojana Oprijan Ilić, autorica inače najduljeg i najpotpunijeg izvješća objavljenog u Hrvatskoj, posvećuje i podulji antrafile s Mesićevog sastanka s predstavnicima udruga izbjeglih Srba iz Hrvatske, a o susretu ovdašnjih Hrvata s Mesićem se kaže u jednom dijelu rečenice sljedeće: »Hrvatski se predsjednik susreo s ‘predstavnicima udruga’ (?!, op. a.) Hrvata koji žive u Srbiji«. Ista je novinarka svoje izvješće, istina u nešto skraćenom obimu, objavila i u Glasu Slavonije, što znači da je ovaj susret na isti, očito simboličan i pogrešan način, i tamo zabilježen.
    Jasmina Popović je autorica napisa o ovome događaju u Večernjem listu. Ona također glavni sadržaj svojega napisa crpi s konferencije za tisak dvaju predsjednika. Poseban dio izvješća u obliku antrfilea i ona posvećuje susretu Mesića s »izbjeglim Srbima«, a tek na kraju glavnog dijela izvješća se konstatira da se »susreo s predstavnicima Hrvata u SCG«.
    Na temelju iznijetoga, čini se da možemo zaključiti sljedeće o tome kako su mediji u Hrvatskoj pratili susret Mesića i predstavnika Hrvata u SCG: prvo, iz napisa analiziranih medija ne može se saznati da je položaj manjina bio zasebna tema razgovora dva predsjednika. Drugo, sam razgovor predstavnika ovdašnjih Hrvata s Mesićem nije bio događaj od većeg interesa, tako da se on u najvećma tek u elementarnome bilježi. I treće, čitatelji, slušatelji i gledatelji u Hrvatskoj ostali su uskraćeni za širu informaciju o susretu – oni jednostavno nisu mogli nikako saznati o čemu se razgovaralo, zatim s kim je to Mesić i s kojim svojim suradnicima u razgovoru proboravio cijeli jedan sat, te s predstavnicima kojih institucija (a ne udruga!?) Hrvata u SCG! Mogući, pak, komentar nekog ovdašnjeg Hrvata o razmijenjenim isprikama u hrvatskim medijima spada, očito je, u sferu znanstvene fantastike!
PREŠUĆIVANJE SRBIJANSKIH MEDIJA: Za očekivati je da će, bar u nečemu, izvješća o Mesićevom posjetu u srbijanskim medijima biti drugačija. Njih, tako, karakterizira da su u principu većeg obima, te osim toga što donose informacije s konferencije za tisak dvaju predsjednika, redovitije pišu, mahom u antrfileima, i o susretima Mesića s Mućinovićem, Mićićkom, Živkovićem, a pokrajinski i s Čankom. No, isto kao i kod medija u Hrvatskoj, prešutno su suglasni oko važnosti susreta Mesića i Hrvata u SCG, budući da mu ne posvećuju nikakvu pozornost.
    Agencija Beta imala je, čini se, najpotpunije izvješće o posjetu: ukratko donosi informaciju o svakom događaju, a iz dijela izvješća s konferencije za tisak vidi se da o ovdašnjim Hrvatima nije bilo razgovora. Na kraju izvješća, pak, tek se konstatira da je »predsjednik Hrvatske razgovarao i s predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice u SCG«, ali je zato u izvješću poveći dio posvećen Mesićevom susretu s izbjeglicama – donosi se i izjava predsjednika Upravnog odbora Srpskog demokratskog foruma Dušana Ećimovića dana nakon susreta.
    Vrlo je zanimljivo bilo ponašanje Politike. Ne znam točno kako treba tumačiti pisanje ovog (oduvijek) provladinog lista: Politika, naime, nije imala posebnog izvjestitelja niti s jednog Mesićevog susreta, već je preuzela izvješća agencije Tanjug, u kojemu je, slično Beti, mahom korektno, prenijeto sve o sadržaju razgovora dvaju predsjednika, kao i s ostalih susreta, ali je njegov susret s hrvatskom zajednicom tek zabilježen konstatacijom da se dogodio.
    Što se tiče beogradskih neovisnih dnevnika, list Danas piše korektno, ali tek konstatira da se predsjednik Mesić susreo s »predstavnicima hrvatske etničke zajednice u SCG«, i to donosi na prvoj stranici, ali kasnije, u širem izvješću na stranici 3, o tomu ni retka. Izvjestiteljice Danasa govore još i o susretu Mesića sa Živkovićem, Mićić i Mićunovićem. Blic je rijedak list koji o ovome događaju ne piše na naslovnoj strani – isto je još kod Kurira, a u napisu na drugoj stranici najveći dio sadržaja crpljen je s konferencije za tisak dvojice predsjednika. Uzgredno je u Blicu konstatirano da se Mesić susreo s premijerom Živkovićem i v. d. predsjednicom Mićić, »kao i s predstavnicima izbjeglica i hrvatske zajednice u SCG«. Zanimljivo je da Blic ne piše o susretu Čanak-Mesić.
    Beogradski Ekspres, osim najave na naslovnici, na trećoj strani donosi podulji napis o posjetu, i, osim Dnevnika, jedini je iz kojega se vidi da je na sastanku dvaju predsjednika ipak bilo riječi i o manjinama, jer prenosi sljedeću informaciju s konferencije za tisak: predsjednik je Marović najavio skoro potpisivanje međudržavnog sporazuma o pravima manjina, te istaknuo da manjine moraju biti »mostovi našeg prijateljstva«. U jednom od antrfilea Ekspres donosi i informaciju da je bio upriličen i svečani ručak, ali se ne navodi da su i Hrvati tome nazočili. Isto tako, ovaj dnevnik donosi još i priopćenje Komercijalne banke AD Beograd o razgovoru o suradnji s hrvatskim bankama, koji je direktor Ljubomir Mihajlović vodio s predsjednikom Mesićem.
    Istu informaciju imamo još i u Večernjim novostima, provladinom dnevniku u kojemu se, osim isprika, ukratko još piše i o susretu Mićić-Mesić te Mićunović-Mesić. Daleko manji prostor Mesićevom posjetu izdvojila je državna Borba, s tim da se ovdje ne donosi informacija o susretu Mesića s republičkim funkcionarima, a o susretu s Hrvatima se kaže šturo da se »na kraju posjete, predsjednik Mesić sastao i s predstavnicima hrvatske etničke zajednice«.
    Kao što je bilo za očekivati, u beogradskim dnevnicima koji tradicionalno o Hrvatima ne pišu dobrohotno, nema napisa o susretu Mesića s Hrvatima u SCG. Takvi su listovi, da podsjetimo one koji to ne znaju, Večernje novosti, Glas javnosti, Kurir te Balkan.                                        g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika