Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Lažna priča o patriotizmu

Nastavak potrage za ubojicama premijera Đinđića i drugim pripadnicima organiziranog kriminala dovodi ne samo do identificiranja počinitelja, planera i pomagača, već se počelo govoriti i o onima koji su stvarali ozračje koje je omogućilo izvršenju takvog nedjela.
Ministar pravde Vladan Batić izjavio je u intervjuu »Večernjim novostima« da je bilo neke vrste podstrekavanja i blanko amnestiranja atentata jer su o Zoranu Đinđiću neki naši političari govorili kao o zlikovcu koga ne treba da bude nikome žao. »Zato i tvrdim da su oni, koji su stvarali takav ambijent i takvu klimu, ubili Zorana Đinđića, a da su drugi samo povukli oroz«, dodao je Batić.
ZLOUPORABA HAAGA: Ministar unutarnjih poslova Dušan Mihajlović rekao je da su Đinđića ubili oni koji su se plašili borbe protiv organiziranog kriminala i vlastitog hapšenja. Oni su, kazao je Mihajlović, lansirali Haaški tribunal kao lažni motiv ubojstva, kako bi dobili podršku haaških optuženika i kako bi ispalo, da je Đinđić ubijen u funkciji pa-triotizma. Na žalost, i posle 5. listopada bilo je onih koji su za takve imali razumijevanja i slavili ih kao heroje sa ratišta, dodao je Mihajlović.
Potpredsjednica Skupštine Srbije Gordana Čomić u intervjuu za novosad-ski »Dnevnik« kaže da se «sada vidi da je priča o nacionalnim interesima, koji su, navodno, ugroženi suradnjom sa Haaškim tribunalom, svedena na količinu droge, koju su te kriminalne grupe koristile zarađujući na zdravlju naše djece i tako financirale svoje kriminalne akcije i podmićivale državne organe, pokušavajući da se uvuku u sve državne strukture».
Poslije uhićenja zamjenika republičkog tužioca istraga nad ljudima u tužilaštvu i sudstvu zbog bliskih veza sa organizira-nim kriminalom se nastavlja, potvrdio je Vladan Batić.
Novoimenovani najviši predstavnici pravosuđa u Srbiji najavili su odlučnu borbu protiv organiziranog kriminala, ali i nova kadrovska rješenja u pravosuđu. Vršilac dužnosti predsjednika Vrhovnog suda Srbije Sonja Brkić izjavila je za RTS da će njeni prvi koraci biti energični obračun sa organiziranim kriminalom, ali i sa onim dijelom pravosuđa koji mora da ode. »To je delikatan posao i bilo bi bolje da ide umjerenijim tempom, ali trenutak nalaže da bude brzo«, rekla je Sonja Brkić. 
VOJVOĐANI U BEOGRADU: Novo-imenovani vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Srbije Đorđe Ostojić u izjavi RTS-u također ističe potrebu energičnijeg i efikasnijeg rada tužilaštva, kako bi se još aktivnije uključilo u borbu protiv organiziranog kriminala. Ostojić je na mjesto republičkog tužioca došao sa funkcije šefa novosadske policije, a zamijenit će suspendiranog Sinišu Simića.
Ono što je znakovito je, da su i Đorđe Ostojić i Sonja Brkić Vojvođani, rođeni u Srijemskoj Mitrovici, te da su praksu stekli u Novom Sadu, pa je predsjednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak konstatirao da sada »naši ljudi idu u Beograd da pomognu tužilaštvu i pravosuđu«.
Društvo sudija Srbije dalo je »punu podršku« mjerama Vlade Srbije u borbi protiv organiziranog kriminala, sa uvjerenjem da će svi organi koji sprovode te mjere postupati zakonito i odgovorno. 
OKONČATI OBRAČUN: Naredbom v.d. predsjednice Srbije Nataše Mićić, Sonja Brkić i Đorđe Ostojić su ovlašteni da suspendiraju predsjednike neposredno nižih sudova i javnih tužilaca i imenuju vršioce dužnosti, a ova naredba važi tijekom trajanja izvanrednog stanja. Demokratska stranka Srbije je ocijenila da ova naredba nije zakonita, te da je spomenutom odlukom Nataša Mićić suspendirala Ustav.
Po ocjeni potpredsjednika Vlade Srbije Čedomira Jovanovića,  političke pretpostavke za obračun sa nasljeđem nesređene Srbije, u kojoj smo živjeli u posljednjoj deceniji, uništene su onog trenutka kada smo ideju brze promjene sistema u noći između 5. i 6. listopada zamijenili postepenom transformacijom. 
On je dodao da sada mora biti završen posao, koji je u tijeku, i da će Srbija biti očišćena od svega što je u njoj loše, što policija nije mogla da uradi bez opće podrške, koja je do sada izostajala. 
Jovanović je gostujući na BK TV, ukazao i na sinkroniziranost neuspjelog atentata na dr. Đinđića i mitinga Srpske radikalne stranke, koji je najavljivan kao ustanički, te da bi o tome trebalo da razmišljaju sudije Ustavnog suda, dok se predsjednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak, još prije toga, jasno zauzeo za zabranu SRS. Socijaldemokratska partija smatra da osim SRS treba zabraniti i rad SSJ.                                                      
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika