Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Put do oltara velikog žurđinca

Postupak za proglašenje blaženim i svetim SB Gerarda Tome Stantića, somborskog karmelićanina, u završnoj je fazi na razini Subotičke biskupije.
    Kako bi javnost imala dublji uvid u značenje ove obavijesti, želim reći nešto o cijelom hodu postupka za proglašenje blaženim i svetim jednog kandidata za oltar.
    Prva faza postupka odvija se na razini biskupije u kojoj je određeni kandidat umro i gdje mu se nalazi grob. Kako je o. Gerard umro i pokopan u Subotičkoj biskupiji, u toj je biskupiji otpočeo i postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim. Otpočeo ga je svojim dekretom biskup Matija Zvekanović, a rado nastavio sadašnji subotički biskup Ivan Penzes.
    Biskup Matija Zvekanović, pošto je primio molbu generalnog postulatora karmelskoga reda, i poslije savjetovanja s biskupskom konferencijom i dobivanja odobrenja od vatikanske Kongregacije za svete, ustanovio je prvo tročlano sudište za vođenje postupka. Kasnije je sudište obnovio sadašnji subotički biskup, s novim članovima.
SVJEDOČENJE O SVETOSTI: Ustanovljeno sudište imalo je za zadatak ispitati svjedoke koji su živjeli i poznavali o. Gerarda. Svaki je svjedok prije svoga iskaza morao položiti zakletvu pred sudištem da će reći istinu. Jednako tako, poslije izrečenoga iskaza, ponovno zakletvom potvrditi da je rekao istinu na postavljena pitanja. Istovremeno vicepostulator postupka, koji je imenovan od generalnog postulatora karmelskoga reda i potvrđen od mjesnog biskupa, prikupljao je svu dokumentaciju po raznim arhivima, posebno u mjestima gdje je o. Gerard živio i djelovao, kao i sve vlastoručne Gerardove zapise, koji su brojni i pisani na hrvatskom, mađarskom, njemačkom i latinskom jeziku.
    Usporedo je jedna komisija stručnjaka, jednako tako pod zakletvom, i pred sudištem, dala svoje mišljenje o teološkoj i moralnoj vrijednosti Gerardovih zapisa. Svemu je trebalo dodati takozvani »autentični životopis« SB, koji na temelju prikupljene dokumentacije i u svjetlu povijesnoga razdoblja u kojem je živio i djelovao naš kandidat za oltar, prikazuje i vrednuje život o. Gerarda. Taj sam zadatak uzeo na sebe i na oko 350 otipkanih stranica, taj životopis napisao na talijanskom jeziku.
    Sav ovaj odgovoran, naporan i dug posao je sada obavljen u pogledu postupka o. Gerarda. Preostaje rad sudišta oko provjeravanja da li je sve učinjeno prema uputama Kongregacije za svete. Poslije te provjere održat će se posljednja sjednica pod predsjedanjem subotičkog biskupa, koji će sav materijal zapečatiti svojim pečatom kako bi se onda sve odnijelo i predalo Kongregacji za sve svete za daljni rad, na višoj razini.
SVETAČKI LIK I EVANĐELJE: Na toj višoj razini u Rimu, na temelju cijele dokumentacije, treba napraviti takozvanu »Positio«, pod vodstvom službenika Kongregacije za svete, ili ralatora, koja prikazuje svetački lik kandidata za oltar. Na temelju »Positio« tada, takozvani konzultori teolozi procjenjuju je li dotični kandidat za oltar stvarno živio u natprosječnom stupnju prema sv. Evanđelju. Poslije njihove procjene sve ide na treći stupanj koji je sastavljen od crkvenih dostojanstvenika Kongregacije za svete, i poslije njihovog pozitivnog mišljenja sv. otac Papa izdaje dekret o herojskoj kreposti kandidata. Tim dekretom je kandidat za oltar praktički proglašen blaženim, ali mu se ne može davati javno štovanje dok se na njegov zagovor ne dogodi čudo, o kome opet posebno sudište u biskupiji mora napraviti istu proceduru kao što je bilo i u postupku o životu kandidata za oltar.
Iznio sam u sažetku hod postupka za proglašenje blaženim i svetim jednog kandidata za oltar kako bih mogao označiti na kojem je stupnju postupak o. Gerarda Tome Stantića. Njegov je postupak na završetku prve faze. On je trajao 25 godina i malo se otegao zbog ratnih i poratnih prilika u Jugoslaviji. Ostalo je još da biskupijsko sudište provjeri, kroz niz zasjedanja, je li cijeli rad vjerno izvršen. Nakon toga bi slijedila zadnja sjednica sudišta, kojem predsjeda mjesni biskup. On zapečaćuje svu dokumentaciju svojim pečatom koja se onda, redovito po vicepostulatoru i s nekom drugom osobom u pratnji, nosi u Rim na Kongregaciju za svete, za rad u drugoj fazi.
Ante Stantić, vicepostulator

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika