Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tje­dan Hr­va­ta iz Cr­ne Go­re

ZAGREB – Hrvatska matica iseljenika i njezin Odjel za hrvatske autohtone manjine tradicionalno priprema tjednu manifestaciju kojom se u Zagrebu predstavljaju hrvatske autohtone manjine iz Europe. Ove godine je osmi po redu Tjedan posvećen hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori. Tjedan Hrvata iz Crne Gore organiziran je zajedno s Hrvatskim građanskim društvom Crne Gore iz Kotora uz pomoć Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba.
    Cilj tih manifestacija je predstaviti domaćoj javnosti zanimljive kulturne, znanstvene i zabavne sadržaje vezane uz aktualne kulturne i društvene dosege autohtonih hrvatskih zajednica u europskim zemljama, a već uobičajeno se održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića. Hrvatska matica iseljenika, kao duhovno susretište raseljenoga hrvatskoga bića, Tjednima hrvatskih manjina nastoji domaću javnost upoznati i s problemima hrvatskih manjina, koje stoljećima čuvaju narodnu svijest, materinski jezik i bogatstvo kulturnog naslijeđa svojih predaka. Za očuvanje tih vrijednosti prijeko je potrebna briga i pomoć Hrvatske. U ta nastojanja mjerodavnih državnih institucija uključena je i Hrvatska matica iseljenika sa svojim kulturnim i prosvjetnim programom, u kojem se posebno izdvajaju Tjedni hrvatskih manjina.
    Hrvati u Republici Crnoj Gori nastanjeni su tradicionalno u Boki Kotorskoj i to u svim dijelovima Boke a ponajviše u općinama Tivat i Kotor te u općini Bar. Procjene o brojčanom stanju hrvatske zajednice kreću se od 10 do 12 tisuća ljudi. Bokeljski Hrvati naslijedili su neprocjenjivu kulturnu baštinu koja svjedoči o tisućljetnoj ukorijenjenosti Hrvata u Boki. Boka kotorska kao nekad najjužniji dio Dalmacije pripaja se nakon Drugoga svjetskoga rata Crnoj Gori a raspadom druge Jugoslavije 1991. bokeljski Hrvati su se našli izvan zajedničke državne zajednice odvojeni i međudržavnom granicom od svoga matičnoga naroda. Od stanja pogubnoga po tamošnje Hrvate tijekom Miloševićeva režima ono se u Boki Kotorskoj uveliko promijenilo nabolje otkako su uspostavljeni prisniji odnosi između dviju država, koje još liječe ratne rane. Od 1998. djeluje HKD »Napredak« u Tivtu, Hrvatsko građansko društvo Crne Gore utemeljeno je 2001. te još nekoliko manjih kulturnih udruga koje nastoje očuvati hrvatsku svijest i bogatu kulturnu baštinu. Od prošle godine djeluje i prva hrvatska politička stranka – Hrvatska građanska inicijativa koja je na lokalnim izborima u Tivtu ušla u općinsku Skupštinu sa četiri zastupnika. Glavni oslonac bokeljskim Hrvatima ostaje i nadalje uglavnom Katolička crkva, tj. Kotorska biskupija.
    U sklopu Tjedna posvećenog hrvatskoj manjini iz Crne Gore, u kojemu će sudjelovati oko 350 sudionika, održat će se brojne vrijedne kulturne priredbe, među kojima izložbe, koncerti, kazališne predstave, predstavljanje knjiga, tribine, kušanje tradicionalnih jela itd.
    Sve priredbe Tjedna nastojat će pokazati bogatstvo hrvatske kulturne baštine kao i položaj hrvatske zajednice u Crnoj Gori danas i perspektive njezinog kulturnog razvitka unutar suvremenog crnogorskog društva.                                       g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika