Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pauza duga pola stoljeća

Opera »Dužijanca«, koju je napisao dr. Josip Andrić bit će izvedena 22. rujna s početkom u 20 sati na subotičkoj kazališnoj sceni »Jadran« u scenskoj i glazbenoj izvedbi ansambla Osječke opere. Izvedbu opere »Dužijanca« organizirali su Skupština općine Subotica i Gradska uprava Osijeka, uz suradnju »Pučke kasine 1878«.
    Nakon pedeset godina publika će ponovo imati jedinstvenu priliku pronaći sebe i svoje uživanje u prvoj operi bunjevačkih Hrvata.
NASTANAK OPERE I PRAIZVEDBA: Prva opera dr. Josipa Andrića »Dužijanca«, opus 200, dva čina s intermecom na vlastiti libreto, napisana je 1952. godine. Praizvedba je održana u Narodnom kazalištu u Subotici 29. travnja 1953. godine. Sadržaj opere »Dužijanca« zasniva se na narodnom običaju bunjevačkih Hrvata kojim se svečano obilježava završetak žetve.
    Sva glazba opere »Dužijanca« izrasla je iz dva osnovna motiva – »Bunjevačkog momačkog kola« i motiva o žetvi »Ej, što je lipo žito«, dok se svi ostali motivi, a ima ih dvadeset i pet, »mogu svesti na ta dva osnovna iz kojih su svi redom izrasli poprimivši u pojedinoj svojoj glazbenoj funkciji vlastitu fizionomiju«, kako to bilježi muzikolog Julije Njikoš o operi »Dužijanca«. Iz te gradnje razvijaju se melodije koje su stvorene u duhu bačkog glazbenog folklora. Prvi motiv »Momačkog kola« daje temeljnu notu cijeloj operi, tako da pjev i glazba na taj motiv prati mlade risaruše i risare kroz cijeli prvi čin, dok je drugi glavni motiv pjesma o žetvi, koji prerasta u motiv ljubavi bandaša i bandašice koji su predvodnici kako risarskog rada, tako i slavlja.
IZGUBLJENA PARTITURA: Opera »Dužijanca« bila je osamnaest puta izvedena prije nego je naprasno skinuta s repertoara Narodnog kazališta. Prema riječima mr. Lazara Ivana Krmpotića nakon toga su samo neki dijelovi izvođeni na radiju u Osijeku i Zagrebu, ali opera više nije scenski izvođena.
    »U okviru proslave gradske Dužijance 1972. godine tadašnja uprava grada je željela da se opera ponovo izvede, tako da je partitura poslana Novosadskoj operi, ali po svemu sudeći predračun za izvedbu nije odgovarao, te ona nije realizirana, a partituri se od tada gubi svaki trag u Novom Sadu. Osamdesetih godina krug katoličkih intelektualaca oko »Bačkog klasja« postavio je pitanje što je s tom partiturom i tada se ona pokušala pronaći, ali bezuspješno. Na svu sreću, bibliotekar u Narodnom kazalištu Petar Novaković ustanovio je kako su sve dionice sačuvane«, kaže mr. Krmpotić po čijoj su narudžbi sadašnju, postojeću partituru prema nađenim dionicama solista zbora i orkestra ponovo sastavili István Harkay i Márta Harkay Lendvay. S radom su započeli 10. siječnja, a završili ga 4. rujna 1994. godine. Ponovno sastavljanje partiture prve opere bunjevačkih Hrvata »Dužijanca« omogućit će praizvedbu nakon četredeset i jedne godine.
PRAIZVEDBA U OSIJEKU: Godine 1994 bila je stota obljetnica rođenja dr. Josipa Andrića (14. ožujka 1894. u Bukinu). »Iako je to bilo ratno vrijeme, a nije bilo ni govora da se opera može izvesti u Subotici, Pučka kasina je ipak željela obilježiti obljetnicu rođenja dr. Andrića za čiji je skladateljski rad dovoljno reći da se okušao u skladanju opera, opereta i simfonija, dok je za glasovir komponirao sonate, sonatine, suite i skladbe za glas i glasovir u bezbroj varijacija. Dr. Ivan Vacić i Antun Mujić iz Bajske bunjevačke čitaonice organizirali su sav posao da se opera »Dužijanca« izvede u Osijeku i to se dogodilo listopada 1994. godine u tada već obnovljenom Osječkom kazalištu, koje je stradalo za vrijeme rata. Također, riješili smo da operu izvedemo i u Baji, tako da je i oko stotinu ljudi iz Subotice i okolice, isto kao i iz Sombora, moglo prisustvovati izvedbi opere u studenom 1994. godine. Bajska bunjevačka čitaonica je umnožila u deset primjeraka partituru, a Pučka kasina je te primjerke dala ukoričiti«, kaže mr. Krmpotić, napominjući kako su partiture poklonjene četirima hrvatskim operama – onima u Osijeku, Zagrebu, Rijeci i Splitu, a isto tako i Tamburaškom orkestru Stipana Jaramazovića i Novosadskoj operi.
IZVEDBA U SUBOTICI: Prošle godine »Pučka kasina« se počela pripremati za obilježavanje 125. godina od osnutka. U okviru proslave jubileja željelo se obilježiti i pedeset godina od praizvedbe opere »Dužijanca« u Subotici. Kako razgovori sa Subotičkim simfonijskim orkestrom nisu urodili plodom, »Pučka kasina« je nanovo uspostavila kontakt s Osječkom operom koja je prije devet godina izvela ovu operu. Prijedlog za ponovnu izvedbu je oduševljeno prihvaćen od rukovodstva i članova ansambla Osječke opere. S obzirom na posjet Hrvatskoj poglavara Katoličke crkve Ivana Pavla II. početkom lipnja ove godine, zbog zauzetosti Osječka opera nije bila u mogućnosti izvesti operu »Dužijanca« 29. travnja ove godine, na dan rođenja dr. Andrića, ali je troje operskih pjevača izvelo arije iz Andrićeve opere u Svečanoj vijećnici Gradske kuće. Konačno, sljedećeg ponedjeljka publika će moći prisustvovati izvedbi opere »Dužijanca« u Subotici, nakon ravno pedeset i tri godine.                                   g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika