Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Večer za pamćenje

U Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici minule je srijede održan sjajni koncert laureata tradicionalnog priznanja »Počasni građanin« koje se dodjeljuje svake godine u okviru tradicionalne proslave Dana grada. Koncert Stipana Jaramazovića, briljantnog tamburaša, ravnatelja i predanog glazbenog i pedagoškog pregaoca direktno je prenosio i lokalni Radio Subotica.
    Na početku se koncerta gradonačelnik Géza Kucsera zahvalio nazočnima na posjetu, a onda je počela glazbena magija. Najprije je vrsni učenik Muzičke škole u klasi Stipana Jaramazovića, mladi Luka Budinčević izveo glasovitu Bach/Gunotovu skladbu »Ave Maria«, potom je tamburaški kvartet učenika Muzičke škole u klasi profesora Jaramazovića izveo Prvi tamburaški kvartet Zorana Mulića, te Igre iz Vranja Dubravka Isakova.
    Uslijedio je nastup omladinaca, Juniorskog tamburaškog orkestra, koji je izveo Španjolski ples P. Marquina i Malu suitu Isidora Baića, pod ravnateljskom palicom Stipana Jaramazovića.
    Veliki tamburaški orkestar je potom pod vodstvom Stipana Jaramazovića izveo instrumentale »Salaši, salaši« i potpuri mađarskih čardaša u maštovitim aranžmanima maestra Jaramazovića. Na red su potom došli vokalni solisti – već renomirana pjevačica Antonija Piuković, koja je otpjevala skladbu Željka Barbe »Tako je Stipan volio Anu« i njena nesumnjiva nasljednica, šarmantna i nadarena Marija Jaramazović, s pjesmom Vojislava Temunovića »Molitva«. Obje pjevačice pratio je subotički Tamburaški orkestar pod vodstvom maestra Jaramazovića.
    Na žalost, mladi pjevač iz Zagreba (također ponikao inače u okrilju Jaramazovićevih tamburaša) Marin Kopilović, koji je trebao otpjevati »Torna a Sorento« bio je spriječen doputovati u Suboticu. Na kraju koncerta veliki Subotički tamburaški orkestar izveo je »Indiference« u aranžmanu Bože Potočnika, Bachove Badinerije/Fantaziju i fugu, te skladbu Zorana Mulića »Španija u mojim snovima«, sve pod ravnateljstvom Zorana Mulića.
    Maestro Jaramazović, ipak, bio je zvijezda večeri. Sasvim zasluženo uostalom, jer je ovaj vrsni glazbenik, učenik Maćike Perovića i Janike Balázsa, koji je još davne 1976. oformio glasoviti Subotički tamburaški orkestar i pokupio s njim (zasluženo) sve inozemne i domaće nagrade koje netko uopće može primiti, čak pet puta izlazio pokloniti se mnogobrojnoj publici na »bis«. Potpuni trijumf maestra Jaramazovića i njegovih gostiju, učenika, kolega i prijatelja, okončan je potpurijem skladbi »Ja sam momak siromah«/«Ja cura, ti divojka« i neizbježnim »Velikim kolom«. Večer za pamćenje, van svake sumnje.                   
 R. G. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika