Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Knji­ga o jaz­zu

U ponedjeljak je u subotičkom Likovnom susretu predstavljena knjiga o jazzu osiječkog publicista Nina Zupčevića (na slici, s promocije), koju je upotpunilo i otvaranje foto-izložbe o jazzu i jazz-glazbenicima mađarskog fotografa podrijetlom Novosađanina, Laszla Dormana. Navečer je istoga dana u popularnom subotičkom klubu-kafeteriji »Sax« upriličen jam-session osječkih i subotičkih jazz-glazbenika.

 

Da­ni eu­rop­ske ba{ti­ne u Ba~u

Sutra će se u Baču, vojvođanskoj općini s višeslojnim kulturnim naslijeđem i bogatom kulturnom baštinom, održati međunarodna manifestacija naslovljena Dani europske baštine. Organizatori, SO Bač i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, očekuju da će manifestacija doprinijeti razvoju turizma, revitaliziranju ovoga prostora te njegovom stavljanju u funkciju, a otvorit će je predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Đorđe Đukić. U kulturno propagandnom centru Bač predviđeno je otvaranje izložbe radova s Kolonije na temu utvrde u Baču, te okruglo sto u kojemu će učestvovati stručnjaci iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Muzeja Vojvodine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

 

U Osi­je­ku o hr­vat­skom sli­kar­stvu

U osječkoj Galeriji likovnih umjetnosti je u odjelu Europske avenije minulog vikenda postavljena izložba »Hrvatsko slikarstvo onda i sad«.

 

Pe­tro­vi} na Opu­zen­skom li­tu

Sjajnim nastupom koncem minulog tjedna glasoviti hrvatski jazz-vibrafonist Boško Petrović i njegov Trio (Primož Grašić-gitara, Mario Mavrin-bas) zatvorili su najprije manifestaciju Opuzensko lito 2003. a potom i (uz nesebičnu pomoć gosta na glasoviru, Matije Dedića, sina Arsenovog) Zagrebačko histrionsko ljeto 2003. godine.

 

Za­vr{ene 54. du­bro­va~ke ljet­ne igre

Koncem minulog tjedna skinut je stijeg Libertas kao znak da su završene 54. dubrovačke ljetne igre. Dobitnik ovogodišnje Nagrade Orlando za glazbu Ansambl je narodnih plesova i pjesama Lado iz Zagreba za koncert duhovne glazbe.

 

Od­go|en Ja­ra­ma­zo­vi}ev
kon­cert u Li­sin­skom

Kako nas je obavijestio osobno glasoviti subotički tamburaški umjetnik i glazbeni pedagog, laureat ovogodišnjeg priznanja »Počasni građanin Subotice« Stipan Jaramazović, koncert njegovog orkestra najavljen za 11. rujan u zagrebačkoj dvorani Lisinski odgođen je za proljeće naredne godine.

 

Na­gra­da Vileni~kih su­sre­ta Mir­ku Ko­va~u

U Lipici je, na slovenačkom Krasu, protekloga vikenda otvorena XVIII. srednjoeuropska književna manifestacija Vilenica 2003. Ove godine manifestaciju pohodi stotinjak pjesnika, prozaista i prevoditelja iz 24 zemlje Europe i sjeverne Amerike. Ovogodišnji laureat prestižne nagrade vileničkih susreta hrvatski je književnik Mirko Kovač koji od 1991. živi i radi stalno nastanjen u Rovinju, kamo je preselio iz Beograda.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika