Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čari plivanja

Meteorolozi ne najavljuju skori kraj ljeta, pa tako možemo produžiti i aktivnosti vezane uz najtoplije godišnje doba. Štoviše, kada se radi o plivanju, ako imate sreće da se u vašem mjestu stanovanja nalazi zatvoreni bazen, u ovoj vrsti sporta možete uživati cijele godine. Bilo leđno ili prsno, delfin ili kraul, pa čak i potpuno proizvoljni osobni stilovi, plivanje uvijek donosi organizmu samo pozitivne utjecaje. Upražnjavanjem bilo kojeg od ovih stilova aktiviran je vrlo veliki broj mišića, a ozljede su u ovom sportu prilično rijetke.
    Bilo u stojećem, sjedećem ili ležećem položaju, izloženi smo sili gravitacije 24 sata na dan, tijekom cijelog života. Voda je medij gušći od zraka, pa je tako u njoj i raspored sila koje djeluju na tijelo drugačiji. U plućima se nalazi određena količina zraka, a sama tjelesna tkiva sadrže vodu u velikom postotku, pa tako sila uzgona potiskuje tijelo prema površini. Kada uzmemo u obzir i činjenicu da niti jedan dio tijela nije pritisnut o bilo kakvu vrstu podloge, boravak u vodi na organizam djeluje u svakom slučaju opuštajuće.
PLOVCI: Poboljšanje tehnike: Imate li poteškoća s nekim od stilova plivanja koji biste željeli bolje usvojiti, ima nekoliko sitnica koje će vam olakšati učenje. Preporučujemo vam da se prvo dobro informirate o pravilnom izvođenju zaveslaja rukama i radu nogu. Nakon toga, vježbajte zaveslaje rukama stojeći u vodi do vrata, tako ćete se najbolje moći koncentrirati na detalje. Što se pravilnog rada nogu tiče, možete ga vježbati držeći se za rub bazena (ili neku drugu vrstu obale), a kasnije si pomoći plovkom namijenjenim upravo za ovu svrhu. Plovke za plivanje možete naći u bolje opremljenim sportskim prodavaonicama, cijena im je pristupačna jer su najčešće od plastike ili stiropora, a ukoliko ih niste u mogućnosti kupiti, uvijek se možete snaći s običnim komadom stiropora, jastučićem na napuhavanje ili nečim sličnim što će se održati na površini vode. Plovak držite pruženim rukama ispred sebe i neko vrijeme vježbajte samo pravilan rad nogu. Nakon što ste vježbali rad ruku i nogu odvojeno, bit će vam puno lakše kada počnete vježbati tehniku u cjelini. Plovci su idealna stvar i za djecu, kada se odluče skinuti »narukvice i šlauhe« za plivanje, a nisu još sigurni u vodi bez pomagala.
VjeŽbe u vodi: Naslonjeni na rub bazena možete raditi mnoge vježbe, kao što je podizanje koljena na prsa, pruženih ili savijenih nogu, za vrijeme čega aktivirate trbušne mišiće i pregibače kuka. Svatko je u bazenu barem jednom radio neku od ovih vježbi. Zato ćemo vas upoznati s nekim vježbama koje možete raditi u dubljoj vodi, istovremeno aktivirajući nekoliko skupina mišića i koje su, naravno, samo za dobre plivače.
    Trup je u okomitom položaju, a pružene ruke i noge postavite vodoravno. I ruke i noge rade isti pokret – širenje i skupljanje po vodoravnoj ravnini, ali će ruke biti skupljene kada su noge raširene, i obrnuto, kako bi se lakše održavali na površini. Trbušni mišići održavaju noge u vodoravnom položaju, a mišići ramena održavaju ruke. Kada širite noge, aktivirate mišiće stražnjice, a kada ih skupljate unutarnje mišiće bedra. Kod širenja ruku, aktivirani su mišići leđa, a kod skupljanja prsni mišići.
    Ukoliko vam je vježba preteška za početak, ruke i noge možete širiti i skupljati i u okomitom položaju, tada će trbušni mišići biti nešto manje aktivirani, ali će zato mišići ramena raditi više.
  U dubokoj vodi možete i oponašati pokrete hoda, dakle kretnje naprijed i natrag pruženim rukama i nogama. Ponovno ćete opteretiti mišiće stražnjice, trbuha, prednje i stražnje strane bedra, a u gornjem dijelu tijela prednju i stražnju stranu ramena i gornji dio leđa.
 Masaža: Da sve bude još učinkovitije, voda će vas masirati svo vrijeme dok se kroz nju krećete. Za sve one manje poduzetne ili više umorne uvijek postoji alternativa – jacuzzi ili termalni bazen. Općenito, kada je voda u pitanju, potrebno je samo malo mašte da biste otkrivali uvijek nove načine kako za vježbu, tako i za opuštanje.

Bojana Muačević

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika