Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ah, ti dijamanti!

Kristalizacijom ugljika, duboko u utrobi zemlje prije stotinu i više tisuća godina, nastali su mali i malo veći prozirni kamenčići, a onda su ih neki tektonski poremećaji poput vulkanskih lavina i zemljotresa izbacili na površinu zemlje, da bi ih, na koncu, juveliri ugradili u skupocjeni nakit vrtoglave tržišne cijene.         Blistajući neodoljivim sjajem ljudske (čitaj ženske) slabosti, dijamanti su zauvijek zagospodarili najsujetnijim prikazom društvene moći i socijalnog prestiža. Imati i pokazati ih…!
POVIJEST: Sve do 18. stoljeća Indija je imala primat u distribuciji ovih plemenitih kamenčića, a iz ove mnogoljudne azijske zemlje datira i prvi pisani zapis (na sanskritu, 4. vijek p. n. e) u kojem je upravo opisana trgovina dijamantima. Nakon iscrpljenja tamošnjih nalazišta, tržište je pronašlo novi izvor u Brazilu, iz kojeg potječu čuveni carbanadosi »crni dijamanti«, da bi u 19. stoljeću primat najkvalitetnijih izvorišta preuzeo afrički kontinent. Na obali rijeke Orange (Južna Afrika), obitelji De Beer se »posrećilo« da na njihovom zemljištu bude otkrivena najjača »žica«, a slijed eksploatacijske budućnosti nastavi svoj nepresušni niz sve do današnjih dana u kojima ova afrička dijamantna dinastija drži gotovo 80 posto svjetske proizvodnje. Današnje tržište izvan Južne Afrike zastupljeno je još u Namibiji, Bocvani, Angoli, Tanzaniji, nešto malo u pojedinim republikama bivšeg SSSR, te Australiji, ali je svjetska metropola i glavni dijamantni grad, belgijski Antwerpen. Belgijski korijeni afričkih kolonizatora započeli su već koncem 19. stoljeća masovnu obradu kristalnog blaga u desetinama specijaliziranih tvornica, ubrzo formirajući i prvu burzu za promet dijamantima (1893.). Danas u ovom industrijskom gradu postoji ulica po imenu Pelikaanstraat, u kojoj posluje preko 1600 tvrtki koje u svom opisu imaju dodirnu točku sa svjetlucavim kamenjem.
ČETIRI DIJAMANTSKA C: Svaki kvalitetni dijamant mora posjedovati četiri C (carat, colour, clarity & cut – težinu, boju, čistoću i rez), osobine kojom se potvrđuje kvaliteta i određuje njegova tržišna vrijednost.
    Karat iznosi težinu od 0,2 grama, najkvalitetnija boja je »bezbojna« i nose najvišu oznaku D, čistoća podrazumijeva što manje tragova minerala ili plinova koji se zadrže tijekom kristalizacije, dok se rez na kojem piše »Cut in Antwerp« smatra najkvalitenijim i savršeno izbrušenim dragim kamenom koji dopušta maksimalni prolaz svjetlosti.
VRSTE: Brilijant - Na ovom kamenu postoji 57 faseta (plohe koje krugoliko obrubljuju kamen, a tada dolazi do najmanjih gubitaka). Marquise (navette) - kamen izrezan poput oka. Baguette-dijamant s ravnim fasetama (plohama).
    Najpoznatiji svjetski primjerci: Koh-i-noor (planinsko svjetlo, -dragulj objektivno neizrecive materijalne vrijednosti, koji se nalazi u vlasništvu britanske krune. Prvobitno je težio čak 600 karata, dok ih danas ima 108,93
    Cullinan - Ovo je najveći svjetski dijamant, koji je prvobitno težio fantastično nevjerojatnih 3106 karata, ali je po nalogu engleskog kralja Edwarda rasiječen u 9 velikih i 96 manjih primjeraka. Cullinan u obliku suze ima 530 karata.
    Blue Hope - Dragulj krune Louisa XIV, za koje g postoji vjerovanje da donosi nesreću obzirom da su obitelji Hope i McLean koje su poslije bile u njegovu posjedu, završile u posvemašnjoj bijedi.     g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika