Arhiv tekstova Arhiv tekstova

INA: Pro­da­ja »Be­o­pe­tro­la« ne­le­gi­tim­na

Hrvatska naftna kompanija INA drži kako je cijeli posao prodaje beogradskog »Beopetrola« ruskoj naftnoj kompaniji »Lukoil« – bio pravno nelegitiman.
    INA u priopćenju najavljuje nastavak poduzimanja svih zakonskih sredstava za povrat svoje imovine kod nadležnih organa u Republici Srbiji te kod svih međunarodnih ustanova, kojima je povjereno pravo zaštite imovine i materijalnih prava pojedinaca i pravnih osoba. INA, naglašava se u priopćenju, ostaje pri svojim stavovima o polaganju prava na vlastitu imovinu, što ujedno znači da će se nastaviti s poduzimanjem svih zakonskih i pravnih sredstava za povrat imovine kod nadležnih organa u Republici Srbiji te kod svih međunarodnih ustanova, a kojima je povjereno pravo zaštite imovine i materijalnih prava pojedinaca i pravnih osoba.
    Prodaja Inine imovine u Republici Srbiji, a koja je obuhvatila i Inine benzinske postaje na Kosovu, ujedno je i kršenje Regularnog akta br. 1999., UNMIK-a tj. UN-a za Kosovo koji regulira pitanje upravljanja pokretnom i nepokretnom imovinom na Kosovu. Naime, tim je aktom jasno propisano da se tom imovinom može raspolagati samo uz potpis visokog predstavnika generalnog tajnika UN-a, tvrde u INI.
    »Naše ogorčenje tim je veće što je tijek prijašnjih dogovora i razgovora, pa i s najvišim predstavnicima srbijanske Vlade, ukazivao na formiranje zajedničkog poduzeća kao jedno od mogućih rješenja, a koje bi poslovalo u obostranom interesu pridonoseći i boljim ukupnim političkim odnosima«, navodi se u Ininom priopćenju.g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika