Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ne­ma otvo­re­nih pi­ta­nja između Hr­vat­ske i Cr­ne Go­re

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić prošlog petka je, nakon što je obišao poluotok Prevlaku i rt Oštro, posjetio Kotor u Crnoj Gori gdje se susreo s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem i premijerom Milom Đukanovićem. Tijekom boravka u Kotoru, Mesić je posjetio katedralu Svetog Tripuna i Pomorski muzej. Pred gradskim vratima zajedno s domaćinima obratio se novinarima koji su pratili prvi posjet jednoga hrvatskoga predsjednika Crnoj Gori od hrvatskoga osamostaljenja. »Europa se udružuje i mi moramo biti dio udružene Europe koja će otvoriti svoje granice i neće razdvajati ljude«, rekao je Mesić. Istaknuo je da udružena Europa prije svega isključuje rat kao političko sredstvo i njoj je svejedno je li s jedne ili druge strane granice Francuz, Hrvat, Crnogorac, Srbin ili Albanac.
    Između Crne Gore i Hrvatske nema otvorenih pitanja nego mnogo otvorenog prostora za suradnju, zajednički je stav Vujanovića i Mesića s kojim se suglasio i Đukanović.
    Vujanović je istaknuo da ima prostora za bolju suradnju među dvjema državama te najavio osnivanje crnogorsko-hrvatskog vijeća u kojem bi bili ugledni ljudi koji se bave javnim dužnostima.
    »Hrvatski model gradnje autocesta može biti prihvatljiv i Crnoj Gori jer kad se jednom povežemo autocestama s Europom, tek tada možemo računati da ćemo aktivirati sve svoje potencijale«, rekao je hrvatski predsjednik.
    Na upit o razgraničenju na moru, hrvatski je predsjednik odgovorio kako za njega to nije otvoreno pitanje u odnosima Hrvatske i Crne Gore.
    Đukanović je ocijenio da je riječ o povijesnom posjetu koji je potvrdio kvalitetu odnosa Hrvatske i Crne Gore te zajedničke europske ciljeve.
    Predsjednik Mesić je nakon boravka u Kotoru otplovio na otok Gospu od Škrpjela u Kotorskom zaljevu gdje se sastao s predstavnicima hrvatske manjine u Crnoj Gori to predstavnicima Hrvatskoga građanskog društva iz Kotora, Hrvatske građanske inicijative iz Tivta, Hrvatskoga kulturnog društva Napredak i Kulturno zavičajnog društva iz Lastve.
    Tijekom posjeta Prevlaci i Oštrom, Mesić je razgledao austrougarsku tvrđavu i upoznao se s turističkim potencijalima tog nekadašnjeg vojnog zdanja. Ministrica turizma Pave Župan-Rusković najavila je da će biti osnovana zajednička tvrtka u vlasništvu Republike Hrvatske, Dubrovačko-neretvanske županije i općine Konavle. Prema njezinim riječima, na Prevlaci će se izgraditi tristo apartmana i dva kongresna centra s između 1000 i 1500 mjesta. Prvi će turistički objekti na Prevlaci, kako je najavljeno, biti spremni već za sljedeću turističku sezonu.                                     g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika