Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Predstoje Da­ni Ba­lin­ta Vuj­ko­va

Hrvatska čitaonica je ove godine realizirala više programa, kao što su natjecanje »Pričanje bajki Balinta Vujkova«, susret pučkih pjesnika pod nazivom »Lira naiva« i predavanje u povodu 130. godišnjice rođenja A. G. Matoša. Hrvatska čitaonica je pripremala recitatore za općinsku, okružnu, pokrajinsku i republičku smotru i organizirala etnografsku večer »Kako sačuvati ono što već imamo«, a do kraja godine u planu je predstavljanje književnika iz Zagreba Mire Gavrana, kao i predstavljanje knjige M. Čovića »Knjiga o lopti«.
    Također je predviđeno i održavanje književne večeri koja bi bila posvećena kazališnom djelatniku Matiji Poljakoviću u povodu 30. godina od smrti i večeri posvećene kulturnom djelatniku Gezi Kikiću.
    Za jesen su predviđene dvije velike manifestacije: »Interdisciplinarni skup Dani Balinta Vujkova će se održati 28. i 29. studenog, a Smotra recitatora na hrvatskom jeziku predviđena je za listopad kaže ravnateljica Hrvatske čitaonice Katarine Čeliković.  Kako je Balint Vujkov poznat kao sakupljač narodnog blaga na širem teritoriju Bačke, na skupu će sudjelovati stručnjaci iz Mađarske, Hrvatske i iz Vojvodine. Okvirna tema ovog skupa je - bunjevačka i šokačka ikavica; dijalekti hrvatskog jezika. Dvodnevna kulturna manifestacija imat će i nekoliko raznovrsnih sadržaja. Pored simpozija na kojem će sudjelovati gosti iz Mađarske i Hrvatske, predviđeno je i snimanje CD-a s narodnim pripovijetkama, a također je predviđena i multimedijalna večer na kojoj će biti predstavljena knjiga Balinta Vujkova, te dramatizacija bajke iz knjige u izvođenju nekoliko glumaca, a bit će prikazan i prigodan film Rajka Ljubiča.«    Katarina Čeliković  ističe da će se ova manifestacija realizirati zahvaljujući sredstvima koja je Republika Hrvatska izdvojila za programe Hrvatske čitaonice, isto kao i Smotra recitatora na hrvatskom jeziku za koju pripreme počinju s početkom školske godine.
    »Smotra recitatora na hrvatskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola, uključujući i omladinu do 27 godina starosti, okupila je prošle godine 105 recitatora iz Srijema, Podunavlja, Sombora s okolicom i Subotice s okolicom. Želeći na ovaj način podržati obrazovanje na materinskom jeziku, smotra će bit održana i ove godine«, kaže Katarina Čeliković uz napomenu da je u planu nakladničke djelatnosti Hrvatske čitaonice objavljivanje knjiga prof. Bele Gabrića »Hrvatska bunjevačka rič u Bačkoj«, Milovana Mikovića Grad pod žitom i Alojzija Stantića Od zemunice do salaša.

Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika