Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Knjižnica u ma­lom džepu

Svega tri izdanja Naklade Bulaja digitalnih knjiga s domaćih cyber-prostora, objelodanjena zadnjih godina, predstavljaju zanimljivu virtualnu biblioteku hrvatske književnosti od 14. do sredine 20. stoljeća. Naime, u Hrvatskoj trenutno djeluje pedesetak nakladnika elektroničkih knjiga, među kojima se opsegom djelovanja izdvaja Naklada Bulaja. To su CD-ROM-ovi pod naslovom »Klasici hrvatske književnosti epika, roman, novela«, zatim »Klasici hrvatske književnosti pjesništvo«, te »Klasici hrvatske književnosti drama i kazalište«.
    Te opsežne antologije hrvatske književnosti, pripremljene prema načelima primjerenosti recepcijskim mogućnostima mlađih i starijih čitatelja, tematske i vrstovne raznovrsnosti reprezentativne su estetske vrijednosti za našu nacionalnu kulturu.

»Klasici hrvatske književnosti: epika,
roman, novela«
(67 knjiga na jednom CD-ROM-u),
EPIKA, ROMAN, NOVELA: Na CD-ROM-u možete naći djela većine najvažnijih hrvatskih pisaca od 14. stoljeća do Drugog svjetskog rata, kao i nekoliko djela koja pripadaju narodnom književnom stvaralaštvu. Najpoznatiji epovi, spjevovi, romani, novele i druga djela hrvatske književnosti pojavili su se tako na jednom novom, već potvrđenom mediju – u digitalnom izdanju.
    Tako možete na svom osobnom računalu iščitavati primjerice »Juditu« Marka Marulića, »Ribanje i ribarsko prigovaranje« Petra Hektorovića, »Zlatarevo zlato« Augusta Šenoe, »Odabrane pripovijetke« Antuna Gustava Matoša, »Smrt Smail age Čengića« Ivana Mažuranića, »Povratak Filipa Latinovicza« Miroslava Krleže i druga djela.
    Računalna tehnologija omogućila je da na ovako mali fizički prostor, veličine dviju čokolada, stane gotovo cijela biblioteka hrvatske književnosti. Vjerujemo da će slušatelji, odnosno budući veliki i mali čitatelji, pronaći primjenu CD-ROM-a koja odgovara potrebama studenata slavistike u svijetu, željama naših učitelja i đaka u izvandomovinskoj nastavi, vjeroučiteljima u katoličkim misijama, ljubiteljima hrvatske poezije, proze i drame različitih naroda i kultura.
    Urednik sva tri odabrana izdanja digitalnih knjiga na CD-ROM-u s domaćih cyber-prostora je Zvonimir Bulaja, koji je promišljeno angažirao provjerene kroatiste srednje generacije, autore »Malog leksikona hrvatske književnosti«, i to Vlahu Bogišića, Ladu Čale Feldman, Deana Dudia i Ivicu Matičevića koji su surađivali pri sastavljanju tumača manje poznatih riječi i čitkih bilješki o piscima od oca hrvatske književnosti Marka Marulića do najdominantnije književne osobnosti 20. stoljeća Miroslava Krleže.

»Klasici hrvatske književnosti –
 pjesništvo«
(preko 5.000 pjesama i 70 pjesama u zvučnom zapisu na jednom
CD-ROM-u);
PJESNIŠTVO: Drugi CD-ROM pod naslovom »Klasici hrvatske književnosti pjesništvo« donosi preko 5 tisuća pjesama i 70 pjesama u zvučnom zapisu. Poezija obuhvaća narodno pjesništvo (zapisi od 15. do 20. stoljeća), pjesništvo srednjega vijeka i renesanse sve do hrvatske moderne i nakon nje do druge polovice 20. stoljeća. Tako možete uživati u stihovima Tina Ujevića, Antuna Branka Šimića, Ivana Gorana Kovačića i drugih odabranih pjesnika.

»Klasici hrvatske književnosti drama i kazalište«
(107 dramskih tekstova 38 autora
32 video zapisa i preko 400 fotografija na jednom CD-ROM-u)
DRAMA I KAZALIŠTE: Treći CD-ROM naslovljen »Klasici hrvatske književnosti: drama i kazalište« obuhvaća 107 dramskih tekstova 38 autora s 32 video zapisa i preko 400 fotografija. Iz dramske književnosti izdvojeni su najzanimljiviji tekstovi iz srednjovjekovne drame kao što je prikazanje »Muka svete Margarite«, pa preko odabranih djela velikog hrvatskog komediografa Marina Držića, sve do kazališno najizvođenijeg dramskog opusa Miroslava Krleže.
    Elektronički su se nakladnici na domaćim cyber-prostorima počeli javljati 1992. godine, da bi početkom 21. stoljeća i u nas postali masovna pojava. Književna djela s tri odabrana izdanja digitalnih knjiga na CD-ROM-u Naklade Bulaja iz Zagreba čitateljima su dostupna u tri standardna računalna formata: u HTML, PDF i običnom tekstualnom (ASCII) formatu. Riječju: pregledno. Portable Document Format, popularno zvani PDF format, namijenjen je elektronskoj razmjeni publikacija, te su u njemu, pored samog teksta, prisutni i svi elementi oblikovanja teksta. PDF format je stoga idealan za korištenje prilikom ispisa na pisaču, jer ćete ono što vidite na ekranu računala isto tako dobiti i na papiru.
    Rob Shields, jedan od najpoznatijih svjetskih popularizatora interneta, smatra da nova tehnologija otvara gotovo neograničene mogućnosti inovacija u oblicima obrazovnog i kulturno-zabavnog rada – što potvrđuju i ova tri odabrana CD-ROM-a Naklade Bulaja.
Vesna Kukavica

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika