Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako, molim?

KAD ZMA­GO DI­JE­LI
Sukcesijom i Srbija treba dobiti svoj dio Jadranskoga mora, jer je njega dobila SFRJ a ne Hrvatska. Ako se dijeli zlato, koje je bilo skupno dobro, može se dijeliti i more. Sloveniji pripada kompletna Istra. I Bosancima treba dati izlaz, ne samo kod Neuma, a i Crnogorcima pripada povijesno više no samo ono do Prevlake. Zmago Jelinčić, Građanski list, 10. kolovoza, 2003.

 

 

KOM­PLEKS KOM­PLEK­SA
Nevladine udruge u Hrvatskoj neprekidno nameću kompleks hrvatske vječne krivnje, forsiraju temu navodnih hrvatskih zločina kojih je bilo 0,1 posto, a potiskuju sjećanje na 99 posto zločina koje su u Hrvatskoj nad hrvatskim stanovništvom počinili Srbi. Zar je slučajno što upravo ovih dana, za osme obljetnice najslavnije hrvatske oslobodilačke operacije Oluja, kojom je okončana četverogodišnja srpska okupacija trećine teritorija, te udruge forsiraju teme u svezi stradanja Srba u Domovinskome ratu. Ivica Marijačić, novinar, »Fokus«, 8. kolovoza 2003.

 

HR­VA­TI VLA­DA­JU SRBIJOM
Po Srbiji se naveliko priča kako se srpska    proizvodnja hrane, cigle, crijepa i cementa nalazi u rukama Hrvata. »Građanski list«, 9. kolovoza, 2003.

 

 

NA ZA­PAD PRE­KO IS­TO­KA
Ono što Rusi, Ukrajinci i drugi istočnjaci nisu uspjevali više od pet desetljeća, a to je da preko Jugoslavije izbiju na toplo Jadransko i Sredozemno more, oni to sada, kupnjama vila i nekretnina, ostvaruju bez pola muke, pa ispada da mi put prema Europskoj uniji trasiramo rasprodajom jadranske imovine Istoku. Ivo Kirigin, »Novi list«, 9. kolovoza 2003.

 

SA­VR[ENI @UP­NIK
»Trnjanska ruža«, glasilo župe sv. Terezije od Djeteta Isusa sa zagrebačkog Trnja, primilo je ovih dana i objavilo »odrednice« o tome kako bi trebao izgledati savršeni župnik. Tekst prenosimo u cijelosti:
»– Savršeni župnik propovijeda točno deset minuta. Pritom oštro
osuđuje sve grijehe, ali tako da se nitko ne osjeća povrijeđenim.
– Radi od ranoga jutra do ponoći, ali je uvijek svjež i odmoren.
– Savršeni župnik zadovoljan je s malim prilogom, uvijek je pristojno odjeven, vozi novi auto, kupuje i studira najnovije knjige, a polovicu svoga prihoda daje za potrebe župe i siromašnih.
– Ima 29 godina, a ima 40 godina iskustva. Uz to, još i dobro izgleda.
– Savršeni župnik izgara u radu s mladeži, a najviše vremena provodi sa starijima.
– Njegovo se ozbiljno i dostojanstveno lice uvijek smiješi, jer on ima smisla za humor koji ga osposobljava da se strogo veže za župu.
– Savršeni župnik dnevno posjeti desetak obitelji i bolesnika, a uvijek je u župnome uredu kad ga netko treba.
– Savršeni župnik u svemu sluša savjet svoga župskog vijeća, a donosi samostalne odluke na opće zadovoljstvo svih župljana.
– Svim se srcem posvećuje redovitim polaznicima nedjeljne svete mise, a sve vrijeme troši na obraćanje mlakih i rubnih kršćana.
– Savršeni župnik obično živi u susjednoj župi.«
»Glas Koncila«, kolovoza 2003.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika