Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Želimo graditi partnerske odnose

Tijekom svog boravka u Subotici u povodu Dužijance, predsjednica Skupštine grada Zagreba Morana Paliković Gruden i potpredsjednik Vladimir Velnić posjetili su Ured Hrvatskog nacionalnog vijeća. Radni susret je bio zakazan za subotu 9. kolovoza, ali su zbog nenajavljenog zadržavanja gostiju u Generalnom konzulatu članovi Izvršnog odbora zaduženi za kulturu Berislav Skenderović, za obrazovanje Dujo Runje i za informiranje Tomislav Žigmanov, nakon čekanja od 45 minuta, otišli iz Ureda te nisu prisustvovali sastanku.
    HNV su na sastanku predstavljali predsjednik Josip Ivanović i predsjednik Izvršnog odbora Lazo Vojnić Hajduk, a bile su prisutne i generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici dr. Jasmina Kovačević i savjetnica za medije Veleposlanstva Republike Hrvatske u Srbiji i Crnoj Gori Ivana Sutlić Perić.
    Morana Paliković Gruden i Vladimir Velnić su na samom početku sastanka izrazili žaljenje zbog odlaska članova Izvršnog odbora, budući je susret imao radni karakter, a Hrvatsko nacionalno vijeće bi u ovom trenutku trebalo biti glavni partner u objedinjavanju različitih oblika suradnje između grada Zagreba i hrvatske zajednice u Srbiji i Crnoj Gori. Vodili su se osim toga veoma detaljni razgovori o već započetoj suradnji i konkretnim projektima kao što je odlazak djece iz Vojvodine u Zagreb i na more, te su se dogovarali budući zajednički projekti.
    Ovaj susret u Subotici nastavak je razgovora započetih u Zagrebu 22. srpnja ove godine kad je Morana Paliković Gruden primila delegaciju Hrvatskog nacionalnog vijeća. Razgovori su se dakle nastavili u vezi pomoći odjeljenjima na hrvatskom jeziku u opremi i knjigama, organiziranja tečajeva za nastavnike, organiziranja radionica za učenike polaznike hrvatskih odjeljenja, zatim je bilo riječi o Fondu »Bela Gabrić« i pomaganju učenicima i studentima, te o drugim mogućim sadržajima kulturne razmjene između Zagreba i Subotice. Na čelništvu HNV-a je ostalo da artikuliraju svoje konkretne potrebe i da iz ponuđenih sadržaja odrede što bi bilo interesantno i potrebno za hrvatsku zajednicu.
    Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća iznijeli su i određene teškoće koje postoje u radu samog Vijeća, a koje su uvjetovane prije svega činjenicom da od domicilne države Vijeće za sada nije dobilo nikakva financijska sredstva.
    Poslije jednoipolsatnog razgovora upriličena je tiskovna konferencija na kojoj je Morana Paliković Gruden, između ostalog, rekla da »naša suradnja pokazuje obostranu volju za građenjem partnerskih odnosa. Mislim da je to bitno za sve projekte koje smo do sada realizirali i za projekte o kojima smo danas raspravljali i koji su zapravo još uvijek na ispitivanju. Mi smo sve svoje ideje stavili na stol. Vjerujem da će naši partneri o tome razmisliti i da će isto tako predložiti neke svoje ideje i svoje mogućnosti koje bi mogle tu suradnju intenzivirati. Važno je da se dogovaramo, da budemo partneri i da stvaramo strategiju u našem djelovanju. Ono što se vidi jest da ove godine nismo si dali dovoljno vremena i stoga smo konstatirali da ćemo sve naše projekte ubuduće raditi u jednom dužem vremenskom razdoblju, jer je onda i kvaliteta sigurno bolja. Važno je da smo ovom prilikom dogovorili kriterije tko su zapravo djeca koja će dolaziti u matičnu zemlju na ljetovanje. Dogovorili smo se da to budu djeca približno iste dobi koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, ili djeca koja će upisati prvi razred, kao i djeca koja uče u izbornim predmjetima hrvatski jezik, kulturu i povijest.«                                    g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika