Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Milijarde za deblokadu putova

Nakon višednevnog protesta seljaka i blokade promjetnica na sjeveru Vojvodine, republička Vlada je i prije obećanog roka donijela odluku o osiguranju sredstava pomoći za poljoprivrednike koji su pretrpjeli štetu od dugotrajne suše. Odobreni iznos pomoći u vrijednosti od 2,5 milijarde dinara, kako je ocijenio potpredsjednik Vlade József Kasza na konferenciji za tisak u Subotici, veći je od prvobitno obećanog, ali i manji od ukupno procijenjene štete, koja se kreće oko 6,5 milijardi dinara. »Vlada je uključila sve moguće izvore pomoći, pa iako je željela dati više, jednostavno nije imala iz čega«, rekao je Kasza, napominjući da je to istodobno najveća pomoć kojom je bilo koja vlada u povijesti Srbije intervenirala u poljoprivredi. »Sva šteta nije mogla biti nadoknađena, i zato treba prihvatiti ovu gestu Vlade. Pogotovo kada se ima na umu da je ovo ipak gotovo 50 puta veći iznos pomoći od prvobitno planiranog i obećanog, koji se kretao tek oko 80 milijuna dinara«. Inače, od ukupno odobrene pomoći jedna milijarda će stići poljoprivrednicima na sjeveru Vojvodine, gdje zabilježena šteta iznosi preko 50 posto.
    Vlada je također donijela odluku da se izradi dugoročni program razvoja poljoprivrede do konca rujna ili početka listopada, te da se kroz javnu raspravu, uz suradnju sa seljačkim udrugama, dođe do modela najoptimalnijeg programa razvoja agrara. »Treba reći da nas čekaju teška vremena. Put našeg ulaska u EU vezan je i za usuglašavanje propisa koji važe u Europi, u oblasti poljoprivrede, što je svakako velik posao. A to znači i drugačiju kvantitetu i drugačiju kvalitetu naših proizvoda. Ukoliko želimo ući u EU 2007. godine, moramo znati da je taj period prilagođavanja iznimno kratak za naše poljoprivrednike, i da će ići s teškim mukama. Ukoliko bi taj period bio duži, za našu poljoprivredu je to svakako bolje«, ocijenio je Kasza.
    Árpád Kiss, predsjednik Udruge seljaka Subotice, nakon sastanka poljoprivrednika s potpredsjednikom vlade Józsefom Kaszom, izjavio je da su seljaci zadovoljni onim što je dobiveno od Vlade, osobito što su gotovo svi njihovi zahtjevi uvaženi. »Ovakav odgovor Vlade znači da nema više potrebe za protestima, a mi možemo reći da je Vlada dala zaista dobru ponudu. Prema našim prvim procjenama, u visokom procentu udovoljeno je našim zahtjevima koje smo u 12 točaka podnijeli nadležnima. U svemu tome je možda još važnija činjenica da je poljoprivrednicima ponuđena suradnja i partnerstvo u koncipiranju strategije dugoročnog razvoja agrara, isto kao i odluka o zaštiti domaćeg proizvođača kroz uvozne carine, te možemo zaključiti da se pokazalo kako se ipak vodi računa o zaštiti poljoprivrede, i dugoročnoj strategiji, i da Vladina odluka nije samo gašenje požara«, rekao je Kiss, ali i ocijenio da je protest bio vrlo uspješan, jer je uspio skrenuti pozornost i međunarodne zajednice na problem poljoprivrede.      
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika