Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Skromno, vrijedno i istrajno

Kao da je svima, ali zaista svima, dosadilo ovo jalovo preganjanje, pa još po vrućini. Dosta je politike, hoćemo na more. Tako su dva bivša suborca – Isakov i Čanak – poslije prošlotjednih ispucavanja i prepucavanja, svatko na svoju stranu, otišli na zasluženi odmor. Štos sa isključenjem pomenutog Isakova iz LSV djelovao je kao vic za morsku plažu. Oni nepristrasni rekli bi da je ligašima pričanje viceva išlo mnogo bolje prije pet-šest godina, kao, recimo, onda kad su iz svojih redova isključivali Gorana Matića zbog nepoštovanja stranačke discipline.
    Bila su to duhovita herojska vremena. Kako će se ova sadašnja vremena kroz koju godinu zvati teško je znati, ali malo je vjerojatno da će biti upamćena kao herojska. Jer, danas, izgleda nema se više što herojsko raditi u Vojvodini. Nismo rekli da se nema ništa raditi. Naprotiv, posla ima preko glave, ali nije herojski, nekako je običan svakodnevni.
KUHANJE KAŠE: Zato priče o tome tko je »izdao« a tko »prokockao« izgleda više ne drže vodu, a građani na njih gledaju kao na neke privatne međustranačke razmirice koje su greškom procurile u javnost. Istinski greše oni koji misle da će kuhajući aferašku kašu izbjeći da se i sami ne poprskaju bućkurišem koji drugima priređuju. Nije tu riječ o nekakvoj replici na staru narodnu: tko drugome jamu kopa…., već jednostavno više nikog ne zanima udubljivanje u beznačajne razlike.
    A kakva su onda ovo vremena ako nisu herojska? Pa, mogla bi biti jednostavno prozaična. Mogli bismo sada, u tišini, kad u nekoj morskoj hladovini odmaraju akteri velikih političkih igara pogledati što radi mala prozaična Vojvodina. I iskreno se zapitati je li stvarno nije baš ništa učinjeno da nam bude bolje. Tu vrstu odgovora trebaju tražiti i uvježbavati ovdašnji političari, jer čini se da će ova vrsta upitanosti biti važnija od svega drugog.
    Jer, čime ćete pred građane izaći kad dođe vrijeme, recimo, poslije četiri godine za polaganje računa? Teško da će onda vrijediti argumenti kako su ono tamo nepošteni a mi eto ni tuđi oraj nismo uzbrali. Svi smo već pomalo umorni od iste vrste igrokaza koji već godinama za svo zlo krivi one druge.
POKAZATI REZULTAT: Očigledno je da će nosioci funkcija, oni koji, na primjer, četiri godine u Vojvodini rade (ili trebaju raditi) poslove od općeg pokrajinskog značaja, svoju egzistenciju pravdati jedino djelima a ne frazama o čistom i neukaljanom obrazu. To naravno ne znači da im može biti oprošteno kakvo mešetarenje ili korupcionaški masni zalogaj, ali znači da pored poštenja treba pokazati i neki rezultat. Ta mjera konstruktivnosti i pomjeranje granica jedino i jeste ono bitno za građane Vojvodine, bez obzira kojoj stranci ili naciji pripadaju.
    Društveni proizvod koji je u 2001. godini porastao za 11,61 posto, a ne recimo pao za 2,42 posto godišnje kao devedesetih, govoriti će nešto o karakteru ove vladavine isto kao i broj novih investicija, ostvarenih regionalnih veza, formiranih novih škola ili prestruktuiranih ustanova koje uspješno rade.
    Prelazak na jezik analitičkih izvješća o stanju privrede ili izdavanje dosadnih priopćenja u kojima se sumiraju rezultati rada Vlade ili neke njene ustanove bit će siguran pokazatelj da se krećemo napred.
    Danas dok ovo čitatate, polovicom kolovoza, sezona je godišnjih odmora u kojoj političari lješkare u hladu morske obale, a mi primjećujemo kako i bez njih stvari hodaju i ništa nije stalo.
    Vojvodini bi mogli pomoći političari koji sebe vide kao radnike na razboju društvenih promjena, a ne kao neprikosnovene lidere na čelu tih promjena. »Skromno, vrijedno i istrajno«, mogao bi netko početi vesti taj slogan svilenim koncem na zastavi Vojvodine, inače, zašto su je onoliku šili.                                                 g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika