Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Telex Vojvodina

Izvršno vijeće Vojvodine o privatizaciji
Pet fir­mi na pro­da­ju

Izvršno vijeće Vojvodine je na sjednici održanoj prošlog petka razmotrilo inicijativu o privatizaciji još pet firmi iz Vojvodine. »Zeleno svjetlo« za privatizaciju dobili su: AD »Štamparija Kultura« u Bačkom Petrovcu, DP »Mokrin« iz Mokrina koje se bavi tovom i uzgojom stoke, proizvodnjom mlijeka, pšenice, ječma i drugih poljoprivrednih kultura, zatim DP za građevinarstvo »Progres« iz Vrbasa, Društveno transportno poduzeće »Autoprevoz« iz Pančeva, te DD za trgovinu, proizvodnju i usluge »Banat« iz Kikinde.

Otvorena kancelarija
Izvršnog vijeća u Vršcu
Mir­ko­re­gi­o­nal­na
po­ve­zi­va­nja

U Vršcu je prošlog tjedna svečano otvoren i započeo s radom prvi eksperimentalni ured Pokrajinskog tajništva za lokalnu samoupravu i međuopćinske odnose. To predstavlja svojevrsnu pripremu PIV-a za predstojeće ustavne promjene i decentralizaciju uprave i tako zapožinje definiranje mikroregija u Vojvodini.
    »Danas se počinje ostvarivati ono što smo najavljivali od početka godine, a to je djelomična decentralizacija uprave i sistema funkcioniranja Izvršnog vijeća Vojvodine, posebice u odnosu na gradove, centre i mikroregije«, rekao je u Vršcu na svečanom otvaranju u prošli četvrtak Emil Fejzulahi, pokrajinski tajnik za lokalnu samoupravu i međuopćinske odnose.
    »U Vojvodini postoje mnogi krajevi koji imaju potrebu za mikroregionalnim povezivanjem i udruživanjem niza sadržaja koji nisu isključivo u nadležnosti lokalnih samouprava. Ako ovaj eksperimentalni ured opravda razloge svoga postojanja i pokaže pozitivne rezultate, iduće godine bit će otvoreni uredi u šest većih vojvođanskih centara,« dodao je tom prilikom Fejzulahi.

Đorđe Đukić posjetio Muzej Vojvodine
Vra­ti­ti mu­ze­ju
voj­vo|an­ski ka­rak­ter

Predsjednik Izvršnog vijeća AP Vojvodine Đorđe Đukić i potpredsjednik Izvršnog vijeća dr. Duško Radosavljević posjetili su u utorak Muzej Vojvodine.
    Direktor Muzeja prof. dr. Ranko Končar, predstavio je gostima bogatu zbirku eksponata izloženu u okviru stalne postavke i upoznao ih s problemima ove ustanove. Končar je istakao da predstoji rad na sanaciji krova obje zgrade Muzeja, s obzirom da se nalaze u veoma lošem stanju. Predsjednik Đukić je naglasio da će Izvršno vijeće osigurati sredstva koja su predviđena za programe i projekte ove ustanove za 2003. godinu, ali da je Vijeće spremno financijski pomoći i sanaciju krova, tim prije što se već sada planiraju sredstva proračuna Vojvodine za 2004. godinu. Također, istaknuto je da zbog kulturno-povijesnog značaja Muzeja treba riješiti i probleme vezane za rekonstrukciju fasade i sanaciju vlage.
    Potpredsjednik Radosavljević je istakao da se Muzeju mora vratiti vojvođanski karakter koji je izgubio, jer će se na taj način Vojvodina prepoznati kao multikulturalna sredina.

Kreditna podrška za
poljoprivredu i prerađivačku industriju
Ja­sne po­slov­ne ide­je

U Izvršnom vijeću Vojvodine pršlog petka je održan sastanak predsjednika i potpredsjednika IV APV i Fonda za razvoj APV, Đorđa Đukića i Ištvana Pastora, s predstavnicima vojvođanskih mlinova, mlinarskih udruženja, direktorima agroindustrijskih poduzeća, zadruga i poljoprivrednicima. Sastanak je organiziran kako bi Fond za razvoj Vojvodine mogao steći uvid u potrebe i želje i ideje predstavnika agrara i agroindustrije i da za svoj naredni natječaj utvrdi što realnije i atraktivnije uvjete. Konstatirano je da poljoprivredi i prehrambenoj i prerađivačkoj industriji treba materijalna podrška i da su krediti Fonda samo jedan od činilaca koji će financijski pomoći onima koji žele zasijati pšenicu. Predsjednik Đukić je naglasio da su kreditni uvjeti kakve nudi Fond dokazano najpovoljniji i da je stoga obveza onih koji ih dobiju da ih što prije vrate kako bi ih iskoristio naredni krug korisnika. Kao i do sada, sredstva će biti dodijeljivana onima koji imaju jasne i isplative poslovne ideje i planove kao i potrebne garancije o vraćanju kredita. Fond će nastaviti pomagati uspješne programe u poljoprivrednoj proizvodnji i industriji pod najpovoljnijim tržišnim uvjetima.
    Predsjednik Fonda za razvoj Đorđe Đukić najavio je čitav niz novih sastanaka na kojima će biti razmatrane mogućnosti daljnje privatizacije u poljoprivredi i poljoprivrednoj industriji, kao i o financiranju pojedinih programa u ovoj važnoj oblasti.                                                 g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika