Arhiv tekstova Arhiv tekstova

S kru­hom za­hva­le u iščeki­va­nje bo­lje go­di­ne

Subotica je prošloga vikenda bila u znaku Dužijance, žetvene svečanosti koja je iz obiteljske proslave prerasla prvo u crkvenu, zatim u gradsku, a od prije nekoliko godina u manifestaciju koja objedinjuje gradsko slavlje na trgu i zahvalu u crkvi.
    U okviru programa ovogodišnje Dužijance prošlog petka je na Trgu slobode u Subotici upriličena tamburaška večer na kojoj su sudjelovali tamburaški ansambli Hajo, Žute Dunje, Ravnica, Sljedbenici Pere Tumbas Haje i Orkestar somborskog tamburaškog društva.
    Istu večer su velikom broju okupljenih predstavljeni ovogodišnji bandaš i bandašica Ivica Tumbas i Jasmina Šarčević, a potom je bio organiziran i izbor tri najljepša para u bunjevačkoj nošnji. Prema odluci stručnog žirija za najljepši par su bili izabrani Tanja Dulić i Tomislav Vukov, prvi pratitelji su bili Ivana Merković i Stanislav Prćić, a drugi Ivana Horvacki i Ivan Molnar.
    U subotu je u Katedrali Svete Terezije svečano »Večernje« (Vespere) služio beogradski nadbiskup i metropolit msgr. Stanislav Hočevar budući da iz zdravstvenih razloga uzoriti kardinal Mario Francesco Pompedda, pročelnik Rimskoga sudišta, nije mogao doći.
    Poslije Vespere na Trgu slobode je na improviziranom salašu održana Skupština risara, scenski prikaz pogodbe risara s domaćinima salaša, Anom Sikora i Aleksandrom Malušev. Uslijedilo je zatim Veliko kolo uz nastup brojnih folklornih grupa i udruga iz Srbije, Hrvatske i Mađarske, a najbrojnija su svakako bila društva sa sjevera Bačke.
    Blagoslov i svečani ispraćaj bandaša i bandašice iz Crkve sv. Roka označio je početak središnje nedjeljne proslave »Dužijance«. Svečano misno slavlje, koje je služeno na platou iza katedrale, predvodio je također msgr. Stanislav Hočevar, a zatim su se zvanice i mladi u nošnjama svečanom povorkom uputili prema središnjem gradskom trgu gdje su bandaš i bandašica gradonačelniku Subotice Gezi Kucseri predali kruh od novoga žita. Gradonačelnik je tom prigodom održao govor osvrćući se prije svega na ovogodišnji slab rod i loše stanje u poljoprivredi.
I ovogodišnju Dužijancu su svojim prisustvom uveličale brojne zvanice, a među njima predsjednica i potpredsjednik Skupštine Grada Zagreba Morana Paliković Gruden i Vladimir Velnić, predstavnici veleposlanstava i konzulata, republičke i pokrajinske vlade, susjednih općina, te čelnici Skupštine općine Subotica.
    Nedjeljno slavlje je po tradiciji završeno »Bandašicinim kolom«. Prema riječima predsjednika Organizacijskog odbora »Dužijance« 2003. Grge Kujundžića, program žetvenih svečanosti se nastavlja 21. kolovoza otvaranjem Likovne kolonije »Bunarić«, a završava Proštenjem na Bunariću posljednjeg vikenda u kolovozu.   g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika