Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kapital »Salford continental IMC« ulazi u Suboticu

Skupština AD »Mlekara« Subotica donijela je odluku da ova tvrtka uđe u dokapitalizaciju, čime se udvostručuje sadašnja vrijednost kapitala tvrtke. Dokapitalizaciju će izvršiti strani investitor »Salford continental IMC«, a ugovor predviđa ulaganje 12 milijuna eura u razvoj, socijalni program za zaposlene s postojećim brojem radnika, kolektivni ugovor AD »Mlekare«, garantiranje zaposlenima radnog mjesta za najmanje pet godina, uz sadaš-nju visinu zarade i godišnje povećanje od najmanje deset posto. Također, svim akcionarima se garantira isplata dividende na razini dosadašnjih isplata, uz njihovo povećanje razmjerno godišnjem rastu zarada u AD «Mlekari«.
    »Salford continental Inc« je između više ponuđača predložio najbolje uvjete između više zainteresiranih, a prihvaćanjem njegove ponude subotička Mlekara će se naći u poslovnom sustavu s još četiri mljekare koje je kroz dokapitalizaciju privatizirao »Salford« – riječ je o Novosadskoj, Somborskoj, Zaječarskoj mljekari i zemunskom Imleku. Nakon ulaska i subotičkog proizvođača u sustav »Salforda« to će postati gigant s oko 60 posto kapitala mljekarske industrije Srbije, ocijenjeno je na konferenciji za tisak.
    Osnovni cilj dokapitalizacije je podizanje tehničko – tehnološke razine koja će ispunjavati europske norme i time omogućiti da se proizvodi Mlekare nađu na inozemnom tržištu. Istovremeno se planiraju ulaganja u sirovinsku bazu, marketing, obrtna sredstva. Vrijednost svih akcija, i postojećih i novih iz dokapitalizacije je jednaka, a u slučaju prodaje na europskim ili domaćim burzama po isteku moratorijuma od pet godina prodavat će se po istim vrijednostima i u procentualno istoj razmjeri. Dokapitalizacijom investitor osigurava sebi 50 posto vlasništva, a daljom kupovinom akcija na burzi od sitnih akcionara (koji žele prodati svoje akcije), on će povećati svoje učešće u vlasništvu i upravljanju »Mlekarom« shodno procentu otkupljenih akcija, preko Upravnog odbora i Skupštine, priopćio je predsjednik skupštine akcionara Mlekare Nebojša Kaćanski. Ovom dokapitalizacijom očekuje se najmanje dvostruko povećanje obujma proizvodnje i odabranog asortimana mliječnih proizvoda, uz garantirani plasman na inozemnom i domaćem tržištu.
    Ovakvom odlukom o dokapitalizaciji, međutim, nisu zadovoljni mali akcionari koji su nedavno formirali udruženje kako bi zaštitili svoje interese, insistirajući da Mlekara, koja je sada 80 posto u rukama akcionara, ide na aukcijsku prodaju, jer se očekuje da će cijena njihovih akcija tada biti znatno veća. Nakon ulaska »Salforda«, on će kao većinski vlasnik s 50 posto akcionarske vrijednosti odlučivati o daljoj sudbini svih akcija, smatraju mali akcionari.
V. L.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika