Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uspjeli nastup Tavankućana

VODICE, PAKOVO SELO: Po procjeni organizatora tradicionalnih fešti održanih u Vodicama i Pakovu selu, ove godine se okupilo blizu 100 tisuća ljudi. Iako su se obje fešte održale u isti dan, 4. kolovoza, vodička fešta, koja je godinama prezentirana kao nenadmašiva, nije omela Pakovčane da prirede, kako reče glavni organizator »VI Pakovačke fešte« Frane Bilić, »Svoju feštu i po svojim mjerama«, koja se od 1995. godine održava u ovome malenom selu u šibenskom zaleđu.
    U selu koje broji svega nekoliko stotina žitelja, entuzijazma ne manjka, pa su tako i ove godine priredili svečani program na kojem je nastupilo devet kulturno-umjetničkih društava.
    Na mjesnom nogometnom stadionu okupilo se preko 10 tisuća posjetitelja, gostiju, mještana i turista koji su došli vidjeti bogatstvo hrvatskoga folklora, pjesme i glazbe. Svečani program sadržajno je bio primjeren svačijem ukusu. U prvome dijelu programa nastupila su kulturno-umjetnička društva iz Huma na Sutli, Širokog Brijega, Babine Grede, Gospića, Šćita, Rame (BiH), Tavankuta, Polače, i Primoštena, prikazavši bogatstvo i raznolikost hrvatskog folklora.
    Veliku pozornost i simpatije gledališta privuklo je Društvo iz Tavankuta koje je u posebnoj najavi voditelja programa pokrenulo lavinu ovacija nazočne publike. U dvadesetominutnoj koreografiji praćenoj čestim aplauzima mladi Tavankućani su potvrdili svoju kvalitetu i umijeće i pred 10 tisuća posjetitelja.
    U drugom dijelu programa nastupile su estradne zvijezde hrvatske glazbene scene.
Na VI. Pakovačkoj fešti nastupili su poznati izvođači – Slavonski tamburaši, Boris Ćiro Gašparac, Dražen Zečević i Doris Dragović, koja je priredila pravu zabavljačku atmosferu na trenutke podižući sve prisutne na noge.
    U svojoj šestodnevnoj turneji po Šibensko-kninskoj županiji HKPD »«Matija Gubec« iz Tavankuta na poziv KUD-a »Sloga« iz Pakova sela priredio je još tri koncerta na svom proputovanju.
    Na otoku Visovcu na rijeci Krki, gdje se nalazi franjevački samostan i crkva, Društvo je sudjelovalo na svečanoj procesiji i svetoj misi na tradicionalnoj svetkovini Naše gospe, nakon čega je pred brojnim hodočasnicima priredio kratak program. Iste večeri u najpoznatijem restoranu hotelskog kompleksa »Solaris«, zajedno sa HKUD-om »Hercegovac« iz BiH, Tavankućani su priredili jednočasovni koncert, što je privuklo veliki broj stranih turista koji su se zanimali za tradicionalne hrvatske plesove, a ponajviše za bunjevačku nošnju.
    Tavankućani su tijekom šest dana boravili na otoku Obonjan, ili kako ga popularnije zovu »Otok mladosti«, na 10 kilometara od Šibenika. Iako vrlo mali, otok je opremljen kompletnom infrastrukturom s pratećim sadržajima za mlade. Posljednju večer boravka na otoku Tavankućani su u atriju male tvrđave priredili jednosatni koncert pod vedrim nebom. Ovogodišnje gostovanje rezultiralo je brojnim kontaktima i pozivima na nastupajuće manifestacije u Hrvatskoj.
L. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika