Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ko­ga to Hr­vat­ska za­po­sta­vlja?

Nakon donošenja Odluke o raspodjeli sredstava za financiranje potreba Hrvata u BiH i hrvatskih nacionalnih manjina u drugim zemljama, ovih dana je u tijeku potpisivanje ugovora ovdašnjih hrvatskih institucija s nadležnim ministarstvima u Hrvatskoj. I dok su neki zadovoljni jer su dobili sredstva veća od očekivanih, drugi nisu dobili niti kune, te im se rad i projekti dovode u pitanje.
    Od svih šokačkih sela koja su konkurirala za sredstva (Bački Breg, Sonta, Bački Monoštor, Vajska, Bođani) prema rezultatima natječaja sredstva će dobiti samo Bački Monoštor i to najmanji iznos koji je dodjeljivan – 10.000 kuna. Iz državnog proračuna Republike Hrvatske za svoj rad i projekte neće dobiti pomoć ni Uredništvo na hrvatskom jeziku Radio Subotice (kao jedini radijski program na hrvatskom jeziku), niti TV Divani (jedina televizijska emisija na hrvatskom jeziku).

ZABORAVLJENI ŠOKAČKI HRVATI: Ovoga puta se nećemo baviti medijskim projektima, mada bi se imalo puno toga reći. Osvrnut ćemo se na šokačko Podunavlje koje nikako da naiđe na potporu ili bar razumijevanje za rad u puno težim uvjetima nego što je to recimo slučaj s hrvatskim institucijama u subotičkoj općini. Mnogi zaboravljaju, ne znaju ili ne žele znati da šokački Hrvati za svoje manifestacije i redoviti rad od općina u kojima se nalaze ne dobivaju ni približno toliko sredstava kao što je to slučaj u Subotici, a kamoli da imaju svoje prostorije. Oni ih iznajmljuju ili najčešće koriste naklonost svojih mjesnih župnika koji im izlaze u susret na razne načine. Unatoč svemu tome, na to se mnogi ne osvrću. Šokački Hrvati su se u više navrata i na više skupova žalili kako osjećaju da ih hrvatska zajednica u Vojvodini zapostavlja. Sada se tako postavila i matična domovina.
    KPD »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega je tražilo sredstva iz proračuna Republike Hrvatske za dovršetak radova na ljetnoj pozornici u selu, završetak radova na Domu kulture te za kupovinu instrumenata. Prema odluci Povjerenstva, ovom društvu nije dodijeljena niti jedna kuna. O takvoj odluci matične domovine počasni predsjednik KPD »Silvije Strahimir Kranjčević« Joza Kolar kaže: »Na žalost, nismo dobili niti kune. To će znatno otežati rad u Društvu, pa ćemo stoga napraviti pismeni prigovor Povjerenstvu koje je bilo zaduženo za raspodjelu sredstava i obrazložit ćemo im naše razloge, zašto smo mi, po našemu mišljenju, trebali dobiti sredstva.
    Nećemo dozvoliti da se Društvo počne ruinirati, to je sigurno. Sačuvat ćemo ga kako god budemo znali i umjeli makar  vlastitim sredstvima kako smo to činili i do sada, ali mislimo da smo zaslužili pažnju i dio sredstava«, zaključuje Joza Kolar i dodaje:
    »I taj dio sredstava što je dobio Bački Monoštor neznatno je. Meni je jako žao što moram reći i stalno spominjem, da su naša hrvatska sela pored Dunava zapostavljena. I od strane organa naših institucija ovdje kod nas, a sad vidimo da nismo dobili značaja ni na ovoj raspodjeli sredstava iz Hrvatske. Izuzetno mi je teško kad vidim da ni Bački Breg, Sonta, Vajska, Bođani pa i Bački Monoštor s najmanjim dijeljenim iznosom sredstava nisu dobili ništa za konkretnu pomoć. Tom području koje se nalazi u izuzetno teškom položaju, po mom mišljenju, trebalo je znatnije pomoći nego što je to učinjeno prema drugima. Svjesni smo da su i drugima sredstva potrebna, jer su svugdje domovi zapušteni. Znamo i da dovoljno sredstava nije bilo. Ali da nas nisu spomenuli niti s jednom kunom to jednostavno ne mogu shvatiti«.

NEKI IPAK NAPREDUJU: I dok su jedni razočarani, drugi već planiraju što će sve i koliko moći sa sredstvima koja će im pristići. Hrvatsko kulturno umjetničko društvo »Vladimir Nazor« iz Sombora dobilo je 300.000 kuna, najveći iznos koji je dodjeljivan. Već kako su Somborci na ranijim skupovima najavljivali, prioritet im je obnova Hrvatskog doma. Predsjednik Društva Šima Raič napominje da su to »inicijalna sredstva za dogovorenu rekonstrukciju i dogradnju zgrade Društva u Somboru podignute prije oko pola stoljeća, koja je sada već prilično ruinirana. Pomoć iz Republike Hrvatske će odmah biti usmjerena na rekonstrukciju krova iznad velike dvorane i uređenje unutrašnjosti dvorane«.
    Svakako da raduje svaka pomoć i vidni napredak u svakoj od hrvatskih institucija, no, tko će se pozabaviti onima koje nerijetko zaboravlja vlastita zajednica, a sada očigledno i matična domovina. Ovakva raspodjela sredstava može ugasiti neke od projekata i hrvatskih udruga, a kako inače biva, sve se to lomi prvo o leđa onih kojima je i inače teško.                               g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika