Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Misa zahvalnica, književna večer i bandašicino kolo

Mjesna Dužijanca u Đurđinu održana je 3. kolovoza s početkom u 10 sati u Župi sv. Josipa radnika. Svečanu povorku su zajedno s bandašicom Ivankom Dulić i bandašom Tomislavom Budanovićem činili stari i mladi obučeni u svečane narodne nošnje. Svečana povorka je nosila kruh ispečen od novog žita u crkvu na posvećenje. Misu je predvodio mr. Ivica Čatić svećenik Đakovačko-srijemske biskupije, doktorant biblijske teologije na papinskom sveučilištu »Gregorijana« u Rimu, uz službu mise velečasnog mr. Lazara Ivana Krmpotića. Nakon što je uslijedio blagoslov donesenog klasja novopožnjevene pšenice, risaruše su vlaće podijelile prisutnima, a »kruna« – poseban vijenac napravljen od slame, odložena je pred oltar, nakon čega je slijedila svečana misa s propovijedi. Svečanu misu je odredila tema zahvale Bogu za dar novog kruha i za sretno završen posao žetve. Na koncu mise otpjevana je hrvatska himna »Lijepa naša«, kojom su se okupljeni zahvalili za pripadnost narodu.
    Istoga dana u okviru mjesne Dužijance, u župi je održana književna večer na kojoj je predstavljena knjiga vlč. Josipa Temunovića »Zadužbina biskupa Budanovića«, nakon koje je uslijedilo bandašicino kolo kao vid narodnog veselja koje je uz učešće brojnih prisutnih starih i mladih, trajalo duboko u noć uz zvuke tamburaškog orkestra »Ravnica«.
    Među bačkim bunjevačkim Hrvatima jedan od najpoznatijih običaja je Dužijanca – završna svečanost nakon žetve. O ovoj svečanosti u povodu završetka žetvenih radova, velečasni mr. Lazar Ivan Krmpotić je u kratkom razgovoru za naš tjednik rekao: »Žetva u plodnoj bačkoj ravnici jedan je od najtežih poljodjelskih radova tijekom cijele godine, ali i najvažniji, jer se time osigurava kruh. Svaki narod svoj identitet najbolje živi u svome jeziku, ali i u kulturi življenja, koja se najbolje manifestira u narodnoj nošnji, pjesmi, glazbi i osobito u običajima. Dužijanca je tipično bunjevački običaj obiteljske provenijencije, koji je sretnim evanđeoskim nadahnućem prenesen u prostore crkve i u liturgijski život ovdašnjega hrvatskog puka«.
Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika