Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vla­da traži ti­me-out od dva tjed­na

Dok se ovaj broj »Hrvatske riječi« nađe na kioscima, seljaci će vjerojatno po drugi puta blokirati promet na cestama, jer tijekom u utorak održanih pregovora u Subotici, ne samo da poljoprivrednicima ništa nije konkretno rečeno, nego predstavnici Vlade nisu bili niti upoznati sa prije dva mjeseca upućenim zahtjevima zemljoradnika. Tako je ministar poljoprivrede Stojan Jevtić na pomenutom sastanku prvo zatražio dokument kako bi pročitao što to seljaci hoće.
    »To znači da oni nisu bili spremni razgovarati s nama, nisu nam ništa donijeli ponuditi nego su bacili kosku da se mi gložemo što hoćemo i kako hoćemo«, rekao je sutradan na sastanku Kriznog stožera predsjednik Udruge seljaka Árpád Kiss. Ministar financija Božidar Đelić je nakon pregovora u utorak rekao da Vlada nije u stanju pružiti onakvu pomoć kako je to učinjeno u drugim zemljama pogođenim sušom, jer nema dovoljno novca u proračunu, ali da će sljedećeg tjedna na sjednici Vlade biti predložena tri tipa mjera: novčana pomoć za posjede gdje je šteta bila značajna – »hoće li će to biti 50 posto ili nešto oko te cifre, to ćemo ustanoviti«. Osim toga bit će osiguran neki oblik razmjene iz robnih rezervi kojim bi se omogućila nesmetana priprava za sljedeću godinu, te kao treća mjera, ali izvodiva u prvom kvartalu sljedeće godine, osiguravanje »značajno većih sredstava« preko Fonda za razvoj za pristupačne kredite primarnim proizvođačima, osobito za kupovinu opreme za navodnjavanje.

NOVCA NEMA U PRORAČUNU: »Danas ta sredstva postoje, međutim, uvjeti koje daje Fond za razvoj, a preko njih i komercijalne banke, na alost nepristupačni su za većinu naših seljaka. Za konkretne cifre – dozvolite da to analitički razradimo. Novac koji možemo osigurati je jedna stvar, a onda što je veći broj onih koji dobivaju novac utoliko je manje po osobi, tako da moramo napraviti pravu ravnotežu kako bi bilo dovoljno pomoći za one koji su najviše pogođeni. Znači, ne mogu svi seljaci očekivati pomoć, naši prioriteti će biti oni koji su danas stvarno u velikim problemima«.
     Potpredsjednik Vlade József Kasza također je nakon pregovora ostavio mogućnost da prosvjedi budu održani, te rekao da Vlada traži time-out od 10-15 dana kako bi razradila kompletne mjere o načinu pomoći seljacima u sanaciji štete koju su evidentno pretrpjeli. Kasza je dodao da svi zahtjevi seljaka u punom iznosu onako kako je to bilo traženo, neće biti ispunjeni, jer toga novca nema u proračunu, ali da u saniranju štete obvezno moraju sudjelovati i trgovački lobi i pekarska, odnosno mlinarska industrija koji su do sada bili zainteresirani samo za svoj dio profita: »Mislim da ja to nekorektno. Ova elementarna nepogoda staje Srbiju šest milijardi eura i svi moraju snositi teret, ne samo primarna proizvodnja nego i prerađivačka s trgovinom«.
    Ministar trgovine u Vladi Srbije Slobodan Milosavljević rekao je da će se pomoć osigurati putem robnih rezervi, fondova u Vladi Republike Srbije i fonda koji je namijenjen za elementarne nepogode, te dio iz agrarnog proračuna: »Bit će to neka kombinacija i novčane pomoći i određene pomoći u repromaterijalu bilo da je to sjemenska pšenica, gnojivo, regresirana nafta. Znači, predložit ćemo jedan kompleksni model pomoći i nadamo se da će to ublažiti u značajnoj mjeri efekte suše i katastrofe. Primarni cilj je da se seljacima pomogne sada, ali sa ciljem da se proizvodnja zasnuje u novoj sjetvi, te sljedeće godine uz pomoć i prirodnog faktora i malo većih ulaganja u navodnjavanje i generalno u agrarni proračun, očekujemo mnogo bolju proizvodnju i rod kako ne bismo bili u ovakvoj situaciji da krpimo tamo gdje se pojavila rupa«.

OBEĆANJE: Ministar poljoprivrede Stojan Jevtić je objasnio kako je vrijeme od desetak dana zatraženo radi izrade kriterija oko podjele pomoći, a na pitanje kako komentira najavu da će prosvjedi ipak biti održani Jevtić je rekao: »Pitanje je je li to pošteno prema onima koji žele uraditi svoj posao. Kako će reagirati oni koji moraju spremati silažu, pa im budu zatvorili put. Hoće li se i oni javiti Vladi da interveniramo zbog silaže. Ako ne izađu na blokadu, onda ste im onemogućili da rade. Što će biti sa stokom?«
    Na sastanku Kriznog stožera Árpád Kiss je ocijenio da su pregovori tekli »ne baš konstruktivno – kao pionire su nas ispreskakali, nisu niti pokazali volju da idemo točku po točku u našim zahtjevima, nisu se izjašnjavali jesu li oni što pripravili i razmotrili. Obećali su da će za dva tjedna nešto udijeliti, a što i hoće li, da li cijeloj Vojvodini ili samo ugroženim područjima – ništa konkretno od naših zahtjeva«. On je također ocijenio da je bilo pokušaja da se cijela akcija poljoprivrednika razbije, jer je zamjenik pokrajinskog tajnika István Bacskulin na pregovore doveo predstavnika Horgoškog udruženja koji je ministru Jevtiću iznio nekakve svoje zahtjeve. O donacijama za poljoprivredu u vrijednosti o sto milijuna eura, objavljenim u medijima, ministri su ustvrdili kako poljoprivreda nije dobila nikakvu donaciju od inozemnih vlada, nego novac daju Republici koja to upotrebljava za rješavanje mirovinskih i socijalnih problema.                              g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika