Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Informiranje manjina na višoj razini

Organizacija medija jugoistočne Europe (SEEMO), koje postoji pri Međunarodnom institutu za novinarstvo (IPI), najavljuje otvaranje SEEMO IPI Manjinskog medija centra (MMC) u Opatiji, u suradnji s Međunarodnim centrom za edukaciju novinara u Hrvatskoj. Centar bi trebao početi s radom 1. rujna, a baviti će se prije svega edukacijom, istraživanjima i drugim projektima unapređenja rada novinara, u što će biti uključeni mediji svih manjinskih zajednica na teritoriju jugoistočne Europe.
    Već za ovu godinu planirano je nekoliko edukativnih seminara u novootvorenom centru. Riječ je o obuci medijskih menadžera za romske medije u jugoistočnoj Europi, glavnih urednika medija srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji, kao i o seminaru za obuku novinara albanske manjine u južnoj Srbiji, srpske manjine na Kosovu i turske manjine također na Kosovu. Edukaciju će voditi ugledni međunarodni stručnjaci za medije, kao i novinari vodećih europskih listova.
PROJEKTI OESS: Ovim novim projektima medijska organizacija jugoistočne Europe SEEMO želi pridonijeti podizanju profesionalne razine medija manjinskih zajednica koje su u ovom dijelu kontinenta nedvojbeno brojne, a ustanovljavanje dobrog i profesionalnog informiranja ocjenjuje se kao preduvjet daljeg razvoja tih zajednica.
    Pažnju manjinskom medijskom problemu u svojim programima u značajnoj mjeri poklanja i OESS, u čijoj je organizaciji održano nekoliko konferencija posvećenih informiranju na manjinskim jezicima. Problemi koji se u ovoj oblasti javljaju gotovo su identični kod svih manjinskih nacionalnih zajednica. Osnovni su, dakako, nedostatak obučenih kadrova i dovoljno financijskih sredstava da bi se stvorio medij koji zadovoljava temeljne profesionalne kriterije. Kod većine postojećih manjinskih medija riječ je o »anemičnom« i za šira društvena zbivanja nezainteresiranom informiranju, te se stječe dojam bavljenja samim sobom, jedan je od zaključaka konferencije OESS posvećene manjinskim medijima u ovom dijelu Europe.
MANJKAVOSTI MEDIJA: I u Vojvodini je situacija slična – mediji svojom brojnošću zadovoljavaju potrebe za informiranjem manjina, ali su kadrovski slabi, stav je i ministra za manjinska pitanja u SCG Rasima Ljajića, iznijet na jednoj od beogradskih konferencija posvećenoj manjinama i medijima.
    No, postojanje manjinskih medija nije samo stvar i potreba samih manjina, iako se prije svega radi o neophodnosti informiranja pripadnika manjina na materinjem jeziku. Postojanje manjinskih medija u jednom društvu doprinosi poticanju tolerancije, i u krajnjem, većem stupnju demokracije, a za stvaranje takve klime pored informiranja manjina neophodno je i informiranje o manjinama. Stoga je o tematici manjinskog žurnalizma potrebno educirati ili bar informirati i novinare većinskih medija. Francusko ministarstvo vanjskih poslova, putem Fonda za podršku medijima, također je financiralo edukativne projekte koji su okupili novinare iz svih zemalja bivše SFRJ, a značajne teme na tim seminarima bile su upravo one koje se tiču manjinskog žurnalizma.
    Zainteresiranost i strukovnih i drugih europskih organizacija za ovaj (»južnoeuropski«) prostor, zbog svih pomenutih stvari, okrenuta je i problemu općeg stanja medija, to jest i kvaliteti većinskih medija, koji također tek trebaju savladati principe informiranja u slobodnom, demokratskom društvu. Manjkavosti koje i u toj sferi postoje logično su se morale pojaviti i u medijima koje prave manjinske zajednice.
V. L.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika