Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Za­vr{en Mul­ti­kul­tu­ra fe­sti­val u Ro­vi­nju

U subotu 2. kolovoza završen je ovogodišnji Multikultura festival »kulture i tradicije« u Rovinju. Svakako najspektakularniji nastup imali su glazbenici iz skupine »Taraf de Haidouks«, trenutno najznačajniji romski orkestar na svijetu, grupa iz malenog rumunjskog grada Klejami, koja je prošle godine dobila nagradu britanskog BBC-a za najboljeg europskog world-music izvođača. Jednako su atraktivni bili i The Bollywood Brass Band, Bass Culture Sound System, te glasoviti britanski sastav Asian Dub Foundation (na slici).

 

»Zgod­no ti­je­lo« na Bri­ju­ni­ma

Autorica kultne monodrame »Vaginini monolozi«, Amerikanka Eve Ensler, premijerno je predstavila svoj novi komad u kazalištu na Brijunima. Svjetska premijera kazališne drame »Zgodno tijelo« (The Good Body) održana je na otvorenom, u kazalištu čiji je vlasnik Rade Šerbedžija. Predstavu je gledalo nekoliko tisuća ljudi, a Šerbedžija je pozvao Eve Ensler da novu predstavu izvede u njegovom kazalištu »Ulix«, kojeg je osnovao prije tri godine, sa suprugom, redateljicom i dramaturgom Lenkom Udovički.

 

Ne­no Be­lan u Zre­nja­ni­nu

Leader, pjevač, gitarist i skladatelj nekadašnje splitske easy-rock skupine »Đavoli« Neno Belan nastupit će u zrenjaninskom klubu »Zeleno zvono« s novim pratećim bandom Fiumens, iz Rijeke. Koncert će biti održan u okviru ovogodišnje, osamnaeste po redu kulturno-turističke manifestacije »Dani piva«, koja se u Zrenjaninu održava od 22. do 30. kolovoza.

 

Mi­len­ko­vi} pred [iben~ani­ma

Svjetski poznati violinist Stefan Milenković (na slici) održao je 31. srpnja u sklopu manifestacije Šibensko kulturno ljeto koncert u pratnji svoje majke Lidije Caenazzo na glasoviru u renesansnoj tvrđavi sv. Nikole, na ulazu u šibensku luku. Milenković je izveo djela Brahmsa, Poulenea, Bartoka, Blo-cha, Wieniawskia i Paganinia. Ovo je bio njegov sedmi koncert u Hrvatskoj ove godine. Dvadesetšestogodišnji violinski virtuoz, koji živi i radi u SAD-u, prvi put je u Hrvatskoj, nakon duže stanke, nastupio prije tri godine u Umagu.

 

»La­do« na Ko­to­rar­tu

U okviru ovogodišnjeg Kotorarta u kotorskoj Katedrali Svetoga Tripuna nastupio je 3. kolovoza hrvatski zbor i orkestar »Lado« iz Zagreba (na slici), s programom običajnih duhovnih pjesama.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika