Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Dov­ni­ko­vi}u »Vla­di­mir Na­zor«
za `ivot­no dje­lo

Istaknuti filmski i likovni umjetnik iz Hrvatske Borivoj Dovniković na prijemu u sjedištu Srpskog kulturnog društva »Prosvjeta« u Zagrebu, organiziranog u povodu dodjeljivanja mu nagrade »Vladimir Nazor« za životno djelo, izjavio je: »Drago mi je da je netko prepoznao moj doprinos kulturi. »Vladimir Nazor« je najuglednija i najcjenjenija nagrada koja se svake godine u Republici Hrvatskoj dodjeljuje za najuspješnija ostvarenja u domeni glazbe, likovne, kazališne, filmske i primijenjene umjetnosti.

 

Go­sto­va­nje polj­skog an­sam­bla u Su­bo­ti­ci

Ansambl »Ina« iz poljskog grada Goleniowa predstavio se u ponedjeljak 21. srpnja subotičkoj publici. U programu su nastupili i KUD »Bunjevka« i OKUD »Mladost«

 

»Mi­ki­ni da­ni« u Ba~kom Bre­gu

U organizaciji Kulturno-prosvjetnog društva »Silvije Strahimir Kranjčević« sutra će, s početkom u 18 sati, u Bačkom Bregu početi tradicionalna manifestacija »Mikini dani«.

 

Ja­sna Ba­bi} i Mi­la­na Vu­ko­vi}
Ru­nji} naj­tra`eni­ji

Dva najtraženija hrvatska spisatelja ovog tjedna su Jasna Babić i Milana Vuković Runjić, točnije njihova djela iz domene publicistike: »Zagrebačka mafija« odnosno »Pisci o pisanju«.

 

Na­gra­de, na­gra­de…

U povodu 110. obljetnice rođenja Miroslava Krleže nagradu istoimenog Fonda za tekuću godinu dobio je Ivo Brešan za roman »Astaroth«. Istom je prigodom nagradom Leksikografskog zavoda »Miroslav Krleža« nagrađen i istaknuti leksikograf Josip Šentija za Opću enciklopediju, te glavni urednik Općeg religijskog leksikona dr. Adalbert Rebić, nagradom za najbolje leksikografsko i enciklopedističko djelo »Mate Ujević«, poveljom i plaketom s likom Mate Ujevića. Dobitnik nagrade »Ivan Raos« za 2003. godinu je Miro Radalj iz Slivna za monodramski tekst »Potkopavanje države radi dida Pilipa«.

 

Otvo­ren Osmi ki­par­ski tri­je­na­le

Osmi trijenale hrvatskoga kiparstva otvorio je 18. srpnja u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u prisutnosti brojnih posjetitelja ministar kulture Antun Vujić. Veliku nagradu Osmog tirjenala primio je splitski umjetnik Viktor Popović za instalaciju Bez naziva. Tri jednakovrijedne nagrade primili su Kristijan Kožul za Discoware kolekciju, Goran Petercol za Čaše i Vlasta Žanić za performance Svijeća za Editu. Akademkinja Marija Ujević-Galetović primila je nagradu za monumentalnu skulpturu Val u javnome prostoru grada Rijeke koju dodjeljuje Erste i Steiermarkische Bank. Uz 98 žiriranih radova, na Osmome trijenalu postavljena je i izložba Ines Krasić, dobitnice Velike nagrade prošloga trijenala, te četiri izložbe po izboru izbornika – Ive Koerbler, Vesne Mažuran-Subotić, Dalibora Prančevića i Janke Vukmir. Izložba će biti otvorena do 15. rujna.

 

Plo­ve}a knji`ni­ca u Ri­je­ci

U riječkoj luci na brodu MV Doulos 19. srpnja je svečano otvorena najveća svjetska ploveća knjižara s oko 500.000 knjiga i više od 6.000 različitih naslova, koja će na brodu vezanom uz riječki lukobran biti otvorena do 30. srpnja. Među knjigama ponuđenim po vrlo pristupačnim cijenama su stručne knjige, knjige za djecu, knjige o umjetnosti i filozofiji, o sportu, kršćanskim temama te kuharice i druga izdanja. Brod MV Doulos sagrađen je 1914., a njime upravlja njemačka neprofitna organizacija Dobre knjige za sve. Svoje sadržaje brod je do sada predstavio u 94 zemlje svijeta i posjetilo ga je preko 17 milijuna posjetitelja. Tijekom boravka u Rijeci na brodu će biti priređeni različiti sadržaji, kao što su učenje engleskog jezika, vikend-programi za obitelj te Internacionalni Cafe. Ploveća knjižara radnim će danima biti otvorena od 10 do 22 sata, a nedjeljom od 14 do 22 sata.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika