Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vrhunski tenis na obali mora

Umaški teniski turnir, pod oficijelnim imenom ATP International Series Umag 2003, koji se igra za nagradni fond od 375.000 američkih dolara, doživio je svoje četrnaesto izdanje u prekrasnom ambijentu tenis centra u »Stela Marisu«. Svakog ljeta ovaj istarski gradić, zahvaljujući umješnosti njegovog mještana Slavka Rasbergera, direktora ovog turnira, u prilici je ugostiti mnoga imena svjetske teniske elite. Za one koji slabije prate tenis na terenima smještenim u srcu turističkog naselja istoimenog naziva svih proteklih godina igrali su ili igraju još: Carlos Moya, Marchello Rios, Thomas Muster, Gustavo Kuerten, Magnus Norman i još mnogi drugi čiji su sportski dometi obilježeni brojnim osvojenim pokalima diljem svjetskih teniskih arena. Ali, što je još možda važnije, Umag je postao sinonim za otkrivanje budućih svjetskih zvijezda, jer su mnogi nakon nastupa na »morskoj« šljaci ubrzo dosegli visine top rankinga.

gIgračka postava
Ovogodišnji »kostur« obogaćen je s nekoliko doista jakih imena poput prvog i drugog nositelja Španjolca Carlosa Moye (4. na svijetu), Čileanca Fernanda Gonzalesa (14.), te još uvijek jakog Španjolca Felixa Mantille, Šveda Magnusa Normana (negdašnjeg br.1), talentiranog Španjolca Nadala, te plejadu izvrsnih igrača poput Slovaka Hrbatia, Rumunja Voinee, Argentinca Puerte, Marokanca Arazia. Hrvatske boje branit će senzacionalni pobjednik prvog nositelja Hewitta u Wimbledonu Ivo Karlović (nastupa s pozivnicom, jer mu je ranking 150), zatim prošlogodišnji polufinalist Željko Krajan, Mario Radić (pozivnica) te Roko Karanušić i Lovro Zovko (ušli u glavni turnir iz kvalifikacija). Obzirom da će se susreti iz Umaga direktno prenositi na trećem programu HTV, na dan izlaska ovog teksta znat ćete i sami kako su prošli u srazu s svojim umaškim protivnicima.

gTurnirska postava
ATP Umag poznat je ne samo po svom bogatom teniskom repertoaru, već i po izvanrednoj organizaciji cijelog turnira zbog koje je i tri puta nagrađen specijalnom nagradom organizacije profesionalnih tenisača. U svim turnirskim danima, tijekom cijele sedmice, predviđena su stalna događanja kojima se popularizira bijeli sport izvan sportske arene. Uz raznovrsne glazbene koncerte popularnih domaćih izvođača (ove godine je turnir otvorila Ivana Banfić), tu je i Players Party (druženje s igračima), Kids day (tenisači igraju s djecom), kao i svakodnevni program u turnirskom selu u kojem se nalazi nekoliko lokala, trgovina sportskom robom, te štandovi mnogobrojnih turnirskih sponzora. Povrh svega, Umag je vjerojatno jedinstveni ATP turnir na kojem se može uporedo kombinirati gledanje vrhunskog tenisa i kupanje na obližnjoj plaži koja je udaljena od stadiona nekih dvadeset metara. Stoga nije ni čudo da mnoštvo teniskih fanova iz obližnjih susjednih zemalja poput Mađarske, Italije, Austrije, ali i Njemačke, svoje godišnje odmore bezuvjetno planiraju skupa sa terminom turnira u Umagu.                                         g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika