Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Znanstvenik, jazzer i književnik

Ni­ko­la Te­sla
Nesumnjivo najveći znanstvenik s ovih prostora, kojega jednako svojataju i Hrvati i Srbi, Nikola Tesla rođen je 12. srpnja 1856. godine u ličkom selu Smiljanu u Hrvatskoj. Bio je četvrto dijete Đuke i Milutina Tesle vrlo slabašan po rođenju, te su roditelji bili uvjereni da će brzo umrijeti, što se, ipak, na naknadnu svjetsku radost, nije dogodilo. Kako je sam kasnije svjedočio, djetinjstvo je proveo usamljenički i već mu tada na um padaju mnoge izumiteljske ideje. Indukcijski električni motori koji pokreću kućne aparate u našim stanovima i mašine u tvornicama, Teslin su izum, a ugodnost svjetlosti i toplote, koja nam putem struje stiže iz udaljenih hidro i električnih centrala, koristimo zahvaljujući njegovim pronalascima starijim od jednog stoljeća.
John Col­tra­ne
Na današnji dan 1967. godine preminuo je najveći sopran i tenor saksofonist suvremenog jazza, nenadmašni John Coltrane. Coltrane je rođen 1926. godine u američkoj državi Sjeverna Karolina, i tijekom 50-ih i prve polovice 60-ih minulog vijeka bio je najinventivniji predstavnik jazz-avangarde koju su predvodili pokojni Theolonius Monk, Miles Davis, Ornette Coleman, Sun Ra, Albert Ayler, Cecil Taylor, i, dakako – Coltrane. Njegove duge improvizacije bazirane na budističkim mantrama isijavale su iznimno senzibilnu i duhom bremenitu ličnost. Nakon što se izliječio od dugogodišnje heroinske ovisnosti, preminuo je od ciroze jetre u 41. godini. »Nikada nisam upoznao nekoga tko je bio toliko blizu svecu«, izjavio je za njega dugogodišnji suradnik, bubnjar Elvin Jones.
Ivan Ra­os
Na današnji dan 1987. godine preminuo je hrvatski književnik Ivan Raos. Rođen 6. srpnja 1921. Raos je bio jedan od najplodnijih hrvatskih spisatelja druge polovice 20. stoljeća, prema kojemu je oficijelna književna kritika iz ideološko– (dnevno) političkih razloga često bila krajnje nepravedna. Nakon 1971. godine, kada je objavio sjajni roman »Prosjaci i sinovi«, Raos je etiketiran kao nacionalist i u javnom prostoru postao potpuno marginaliziran. Bio je uvijek »izvan struja«, autohton u svakom pogledu, a posebice u odnosu na dominantne tijekove hrvatske književnosti 60-ih i 70-ih, što je doprinjelo i nerazumljivom negativnom otklonu (u) književne kritike. »Uvijek sam govorio kako se čovjek bolje snalazi u gramu svijetla no u tonama mraka«-govorio je pokojni Raos.
R. G. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika