Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vri­je­me kad grad pri­pa­da umjet­ni­ci­ma

»Dubrovčani ne poznaju nikakav ključ, nego ključ od srca koji se večeras predaje umjetnicima«, rekla je otvarajući igre Dubravka Šuica, gradonačelnica Dubrovnika.
    U četvrtak navečer su svečano ispred Crkve sv. Vlaha otvorene 54. Dubrovačke ljetne igre, najstarija hrvatska kulturna ljetna manifestacija. Svečanost otvorenja je protekla u scenskom prikazu redatelja Ozrena Prohića, u čijem su središtu bila dvojica najznamenitijih dubrovačkih pisaca – Marin Držić i Ivan Gundulić. Otvarajući Igre dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica pozdravila je ugledne goste – hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, ministra kulture Antuna Vujića i druge državne dužnosnike te uzvanike, istaknuvši da su Dubrovčani ponosni na slavnu povijest grada, na njegovu znamenitu spomeničku i kulturnu baštinu.
    Dubrovnik sa svojima znamenitostima pripada vitalnom dijelu europske civilizacije i upravo je kultura prethodnica Hrvatske u Europsku uniju, ocijenila je dubrovačka gradonačelnica. Podsjetivši na slobodu, koju je Dubrovnik uživao kroz svoju dugu povijest, očuvavši kulturni i duhovni identitet, ona je napomenula da u najnovije vrijeme očuvanju toga identiteta moramo zauvijek biti zahvalni palim hrvatskim braniteljima, te da treba nastojati očuvati bogatstvo toga grada, i njegovu baštinu koja nas vodi u budućnost. Na kraju, gradonačelnica je umjetnicima »predala grad« – njegove ulice, trgove, i terase, rekavši da »Dubrovčani ne poznaju nikakav ključ, nego ključ od srca koji se večeras predaje umjetnicima«. Podizanjem zastave slobode – Libertas na Orlandov stup označen je početak Igara.
U scenskom prikazu na otvorenju Igara sudjelovali su Dubrovački simfonijski orkestar, Dubrovački komorni zbor, Festivalski dramski ansambl i ansambl Linđo. Glazbenim dijelom tog prikaza ravnao je Tomislav Pačini. U glavnim ulogama nastupili su Predrag Vušović, Maro Martinović, Galiano Pahor, Pero Kvrgić, Goran Grgić, Igor Hajdarhodžić, Miše Martinović, Tonko Lonza, Boris Buzančić, Alma Prica, Milka Podrug Kokotović i drugi.
    Tijekom održavanja 54. Dubrovačkih ljetnih igara bit će izvedeno sedamdesetak scenskih programa, dramskih i glazbenih, brojne likovne manifestacije, a u cijelom programu sudjelovat će oko tisuću umjetnika iz zemlje i inozemstva. Nakon svečanosti otvorenja, početak Dubrovačkih ljetnih igra nastavljen je velikim vatrometom.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika