Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Europska unija – novi susjed

Tijekom susreta čelnika općina Subotice i Kikinde, koji je nedavno održan u Subotici, rodila se ideja o suradnji povodom granice EU koja će nam uskoro biti na samo 10 kilometara. Predsjednik SO Subotica István Ispánovics ukazuje na imigracijske, migracijske i socijalne probleme koji će pratiti proširenje EU i izmještanje njenih granica.
»Stranci koji će pokušavati ući u Europsku uniju to će morati učiniti ovdje, kao što se sada pokušavaju ući kroz Mađarsku, Slovačku ili Češku. Posebna će biti situacija s imigrantima iz Azije koje vlasti EU vraćaju u prvu zemlju koje graniči s njima, a to ćemo biti mi. Razgovarali smo s čelništvom općine Kikinda o ideji da općine Sombor, Subotica, Kanjiža, Novi Kneževac i Kikinda zatraže razgovor s mjestima koja su sada granična ka EU. Želimo saznati njihova iskustva, želimo znati kako rješavaju te probleme, kako su organizirani kampovi za strance, kakva je uloga policije i sve što nas očekuje za godinu dana« - kaže Ispánovics.
POTREBNE NOVE INSTITUCIJE: Projekt menadžer Agencije lokalne demokracije u Subotici Stanka Parać-Damjanović, govoreći o ovoj temi kaže da očuvanje sigurnosti granice neće biti samo u nadležnosti republičkih organa, već će morati biti uključeni i drugi organi pograničnih općina. Ona ukazuje na iskustva Mađarske, u kojoj se već nalazi jedan broj potencijalnih azilanata, i na poveće iskustvo njihovih organa s navedenim problemima. Osim organa gonjenja, potrebno je i utemeljiti institucije koje će moći osigurati privremeno utočište za ljude koji se u kraj-nje nehumanim uvjetima prevoze ka zapadu Europe. 
»Potrebna je suradnja u razmjeni informacija, blagovremeno djelovanje, ali i one mjere koje su predviđene standardima EU. Pretpostavljam da je potrebno i podizanje kapaciteta organa sigurnosti i njihove osposobljenosti. Ljudima koji se ilegalno transportiraju preko granica mora biti osi-guran adekvatni smještaj, tretman i vraćanje u matičnu zemlju. Ovaj problem je povezan i s ilegalnim prelascima granice koje je potrebno spriječiti, te trgovinom ženama i drogom« - dodaje Stanka Parać-Damjanović.
U Mađarskoj postoje naselja u pogra-ničnom području koja služe za prihvat tih ljudi i naši organi će, susrećući se s tim pojavama, morati adekvatno reagirati na razini europskih normi. To će biti novi izazov i u pogledu osposobljavanju kadrova, osnivanju »sigurnih kuća« i objekata za smještaj azilanata.
ŽELJEZNA ZAVJESA: Postoje razna razmišljanja na ovu temu, a jedan ksenofobični posjetitelj Interneta poručio je zapadnim vladama da bi nov sustav bez granica bio kao ZOO vrt bez kaveza u kojem bi preživjeli samo najsnažniji. S druge strane, europski ljevičari smatraju da će prošire-njem EU i izmještanjem njenih granica ka istoku biti postavljena nova željezna zavjesa. Shengenskim viznim režimom diktirani su stroži uvjeti ulaska stranaca u EU kao i oštrija kontrola kopnenih i morskih granica te zračnih luka. Granice Europe pretvorile su se u rovove protiv izbjeglica, kojih stotine umiru u pokušajima da prodru na Zapad – govore kritičari. 
OSUVREMENJIVANJE: Pod pritiskom politike strože kontrole iz Bruxellesa, polj-ska pogranična policija počela je ophodnju s mitraljezima, a racije na hotele i barove u pograničnom pojasu postaju svakodnevica. O važnosti hermetične granice svjedoči i ulaganje od 50.000.000 eura, koje je EU namijenila nabavci opreme, vozila, uniformi i treningu budućih pograničnih organa. Međutim, Poljska je ovim mjerama smanjila svoju trgovinu sa susjednom Ukrajinom i Bjelorusijom. U tom smislu, i naša zemlja će imati šansu da iskoristi ovu situaciju i sredstvima europskih fondova unaprijedi svoje institucije, čime će se za korak približiti i dubljem povezivanju s EU. Očito je da je Subotica snažan inicijator tih promjena, a pojedini analitičari smatraju da će i našoj zemlji biti potrebno formirati ministarstvo za europske integracije, kako bi hod ka transformaciji bio što sigurniji i da bi se pokušali izbjeći problemi s kojima su se suočile zemlje koje su već prošle ovom stazom. Informacije posljednjih dana upravo potvrđuju potrebu modernizacije i osuvremenjivanja, jer se sigurnosni organi suočavaju s ilegalnim prelascima granice. Prije nekoliko dana spriječen je prelazak 22 iračka i 9 kineskih državljana u Mađarsku. Strani državljani su na našem teritoriju boravili 15 dana, a pripadnici MUP-a i Vojske SCG otkrili su organizatore ilegalnog prebacivanja protiv kojih će biti podnijete krivične prijave.  
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika