Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Goran i Roko

Prošli tjedan (8-16. svibnja) bio je terminski rezerviran za deveto izdanje Challengera Zagreb Open (75.000 $) drugog po jačini, poslije ATP turnira Croatia Open Umag, teniskog turnira koji se igra na hrvatskim terenima. Iako je otvoreno prvenstvo Zagreba, kako bi u prijevodu glasio domaći naziv, doživjelo nekoliko otkaza u posljednjem trenutku, prije svih Ivo Karlović i Albert Montanes, rejting turnira, na kojemu je nastupilo nekoliko igrača iz prvih 80 svjetske ranking ljestvice, podigao je dugo očekivani nastup Gorana Ivaniševića, najboljeg i najuspješnijeg hrvatskog tenisača svih vremena.
Goran: Unatoč okolnosti da je i on otkazao nastup zbog bolova u ramenu u pojedinačnoj konkurenciji, legendarni wimbledonski pobjednik nije želio iznevjeriti organizatore i direktora turnira Horvata, pa je pristao zaigrati skupa s 16-godišnjim Marinom Čilićem u paru, a sve to na veliko oduševljenje brojnih navijača koji su pohrlili na centralni teren teniskog kompleksa »Mladosti«. Nažalost, norveško-izraelska kombinacija Andersen-Okun bila je jača od veteransko-juniorskog hrvatskog dubla 6:3, 7:5, a samim tim je završena Goranova kratka epizoda na ovom lijepom turniru. Poslije susreta Ivanišević je pohvalio svog suigrača prognozirajući, kako je pred njim uspješna karijera.
Roko: Kako to već u životu biva, godine donose generacijsku smjenu u kojoj velikani ustupaju svoje mjesto na velikoj sceni svojim nadarenim nasljednicima, ostavljajući im tešku zadaću da nastave njihovim uspješnim i često nedostižnim stopama. U svojoj najavi »Zagreb Open« je trebao proteći u znaku Gorana Ivaniševića, ali je neočekivani obrat okolnosti izbacio mladog Roka Karanušića u prvi plan. Izostankom uz već spomenutog Ivaniševića i Ive Karlovića hrvatski tenis je ostao bez realno kvalitetnijeg igrača koji bi mogao napraviti nešto više na domaćem turniru. Iako je u prvom kolu nastupilo čak pet hrvatskih igrača (Tuksar, Krajan, Zovko, Perić i Karanušić), samo je Roko uspio preskočiti prvu prepreku. I to kako…
    Ždrijeb glavnog turnira donio mu je Izraelca Harela Levya, svojevremeno 30 igrača svijeta, koji je nadmoćno vodio igru sve do 6:4, 4:0 i 30:0, a onda je Karanušić »proradio« i pokazao zagrebačkoj publici da se pravi tenisač nikad ne predaje, niti kada bi objektivno sve trebalo biti gotovo. U sljedećih deset (10) gemova koje je zaredom dobio i posve preokrenuo rezultat na 4:6, 6:4, 4:0. Roko je u hipu postao prvom zvijezdom turnira, dokazavši kako nije nimalo slučajno izborio plasmane na Grand Slam turnire US Open i Australian Open. U drugom kolu Roko je potvrdio kvalitetan nastup i »senzacionalni prolaz« pobjedom protiv Bugarina Trajkova 6:3, 7:6, ali je u četvrtfinalnom ogledu Rus Tursunov zaustavio posljednjeg hrvatskog predstavnika na ZG Openu, svladavši ga s 6:3, 6:3.
Finale: Garcia – Ramirez H.: Nedjeljno finale zagrebačkog challengera odigrano je između Čileanca Adriana Garcie i Španjolca Rubena Ramireza Hidalga, podarivši gledateljima (direktan prijenos na HTV) kvalitetnu latino – tenisku partiju. U izravnoj demonstraciji igre s osnovne crte, uz obilje dugih »top spin« lopti i brojnim izmjenama udaraca, prošlogodišnji finalist Ramirez H. (80. na svijetu) ponovno nije uspio otići za korak dalje. Čileanac Garcia (153. na svjetskoj ljestvici) potvrdio je izuzetan nastup na ZG Openu, trijumfom u finalu sa 6:3, 7:5 i podigao pobjednički pokal zagrebačkog challengera.                        

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika