Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Besplatna pravna pomoć za žene

U organizaciji Ženskog centra za demokraciju i ljudska prava prije tri tjedna ponovno je počelo s radom pravno savjetovalište za žene iz oblasti radnog prava, zapošljavanja i privatizacije. »Savjetovalište smo otvorile prošle godine s namjerom da doprinesemo zaštiti ekonomskih i socijalnih prava žena u periodu privatizacije i tranzicije k tržišnom modelu privređivanja. Pravno savjetovalište pruža besplatne pravne savjete ženama iz oblasti ostvarivanja prava iz radnog odnosa, za vrijeme nezaposlenosti, u postupku zapošljavanja i privatizacije. Pravne savjete, pored mene, daje i pravnica Milka Gabrić«, kaže predsjednica Centra mr. sc. Mirjana Dokmanović. Zašto ženama? »Zato što su žene evidentno više podložne negativnim posljedicama ekonomske tranzicije i privatizacije – lakše i češće se otpuštaju; teže dolaze do dobro plaćenih poslova; teže nalaze posao, naročito žene na izmaku radnog vijeka; teže napreduju na poslu; češće rade na slabije plaćenim poslovima i u najslabije plaćenim djelatnostima i privrednim granama; podložnije su diskriminaciji prilikom zapošljavanja, naročito kod privatnih poslodavaca; zato što čine većinu siromašnih; zato što čine većinu radnika koja stiče prihode radom u sivoj ekonomiji; zato što mnoge žene nisu članice sindikata čime ostaju bez sindikalne zaštite i mogućnosti da ostvare svoja zagarantirana ekonomska i socijalna prava«, objašnjava Dokmanović.
    »Dosadašnja iskustva potvrdila su opravdanost postojanja ovakvog savjetovališta. Najčešći razlozi obraćanja bili su dobivanje otkaza u tijeku prestruktuiranja poduzeća bez valjanog pravnog osnova, diskriminacija prilikom zapošljavanja, neisplata ili neredovita isplata zarada, neplaćanje doprinosa za mirovinsko i socijalno osiguranje od strane poslodavaca, nezaklju-čivanje ugovora o radu, neinformiranost o radnom statusu, nepoznavanje prava iz radnog odnosa u postupku zapošljavanja i u postupku privatizacije poduzeća. Mnoge žene su nam se obraćale u potrazi za poslom. Skoro sve koje su nam se obratile nisu bile sindikalno organizirane. Istovremeno, pokazalo se koliko su mehanizmi zaštite prava radnika neefikasni i slabi, a radnici prepušteni samovolji poslodavaca« kaže Dokmanović, iznoseći iskustva iz dosadašnje prakse savjetovališta.
    Pravno savjetovalište radi u prostorijama Centra za ženske studije, u Ulici Đure Đakovića br. 23 (na drugom katu) svakog utorka, srijede i četvrtka od 10 do 13 sati i od 16,30 do 19,30 sati. Telefon na koji se žene mogu najaviti je 024 557 399. Žene izvan Subotice mogu se javiti i putem pisma, kao i elektronskom poštom na adresu wcenter@eunet. yu.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika