Arhiv tekstova Arhiv tekstova

To treba vidjeti

Suradnja između Vukovarsko-srijemske županije i Subotičke općine traje već duže vrijeme u raznim oblastima. No, kako to izgleda na polju kulture, pokazao je prošlotjedni posjet Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« institucijama kulture u Slavoniji.
    HKC »Bunjevačko kolo« već duže vrijeme surađuje s Vukovarsko-srijemskom županijom, a napose sa županom Nikolom Šaferom, te je i ovaj posjet organiziran radi daljnje suradnje i razgledanja radova iz oblasti likovnih umjetnosti. Naime, u petak 7. svibnja članovi Likovnog odjela bili su u posjetu likovnim galerijama i muzejima u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Posjetili su: Osijek, Ernestinovo, Vinkovce, Vukovar i Ilok.
NAJVEĆI MUZEJ U HRVATSKOJ: U Osijeku je goste iz Subotice dočekao i pozdravio gradonačelnik Zlatko Kramarić. U znak zahvalnosti na lijepom prijemu predsjednik Likovnog odjela »Bunjevačkog kola« Josip Horvat gradonačelniku je uručio sliku koju je radila Ružica Milutinović.
    Muzej Slavonskih umjetnosti u Osijeku je najveći nacionalni muzej na teritoriju Republike Hrvatske. Njega sačinjava arheološki odjel, prirodno-slavonski, zatim numizmatički odjel, koji ima najveću zbirku novca na jednom mjestu i u kojem se nalazi grčki novac iz VII. stoljeća prije Krista. Pokraj mnoštva drugih odjela tu je i odjel koji nosi naziv »Ruho«, gdje je predstavljena raznolikost slavonske nošnje u zavisnosti od područja. O svim postavkama govorio je profesor i povjesničar umjetnosti Marko Grgur Ivanković.
    Na kratko članovi Likovnog odjela su imali prigodu vidjeti izložbu hrvatskog udruženja likovnih umjetnika amatera »Likar«. Nakon toga posjetili su retrospektivnu izložbu Tomjenovića u Galeriji likovnih umjetnosti, također u Osijeku. Posjetili su i Osječku crkvu sv. Petra i Pavla koja je stara 104. godine.
    U Ernestinovu je posjećena Kiparska kolonija na kojoj su predstavljeniu prirodnoj veličini ljudski likovi. Izložbu minijatura, na kojoj smo mogli vidjeti raznolikost umjetnosti, priredilo je 85 autora.
»LJUBAV POD MASKAMA«: U Vinkovce i vinkovačku umjetnost članove Likovnog odjela je uveo akademski slikar i ravnatelj Galerije i muzeja u Vinkovcima Stjepan Jozić.
    U Galeriji likovnih umjetnosti »Slavko Kopač« moglo se vidjeti više izložbi, no jedna od njih je izložba zagrebačke umjetnice Nade Žiljak »Ljubav pod maskama«.
    Posjećen je Gradski muzej u Vinkovcima, a o arheološkoj postavci je govor povjesničar Danijel Petković. Stalna postavka etnoloških djela je postavljena prije dvije godine, a postavila ju je mr. etnologije i muzejska savjetnica Ljubica Gligorević. Ovdje se moglo vidjeti bogatstvo nošnje i običaja. No, osim nošnje i tradicije prikazana je i izrada povijesnog instrumenta – kako od drveta nastaje tambura.
    U Vukovaru su članovi Likovnog odjela bili primljeni kod župana vukovarsko-srijemskog Nikole Šafera. Župan je spomenuo kako je suradnja između ove županije i Subotice kao grada zaživjela u raznim sferama, te kako je zbog toga izuzetno radostan. Predsjednik Likovnog odjela HKC-a Josip Horvat je također u znak zahvalnosti uručio županu sliku autora Lajče Vojnić Zelića.
    Najpotresniji dio posjeta Vukovaru bio je odlazak na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata.
    Kako je upravitelj groblja objasnio, na tom mjestu je bila masovna grobnica, u kojoj je bilo 938 žrtava, te sada svatko od njih ima svoj bijeli križ. Do sada je identificirano 739 osoba. Još 1.130 osoba se traži, a 580 osoba se nalazi negdje na teritoriju ove županije, ali se ne zna gdje. Na sredini ovog groblja nalazi se najveći brončani spomenik u Hrvatskoj. Sa sve četiri strane svijeta on predstavlja križ. Vijenac s cvijećem za sve branitelje položili su Josip Horvat, Nedeljka Šarčević, Lajčo Vojnić Zelić i Pajo Đurašević.
    Poslije obilaska Vukovara uputili su se do Iloka, gdje je sve prisutne dočekao gradonačelnik Iloka Zvonimir Dragun. Osim župana i gradonačelnika na večeri je sve prisutne dočekao i tamburaški sastav »Đeram« iz Vinkovaca.
    Cijeli dan članovi Likovnog odjela Hrvatskog kulturnoga centra »Bunjevačko kolo« su razgledali umjetnost i kulturu širom Slavonije. O dojmovima, kojih ima mnogo, oni ne bi govorili, jer kako kažu to treba vidjeti.                                                      

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika