Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Potpisan sporazum, suradnja se nastavlja

Predstavnici Regionalne privredne komore Subotica i Županijske gospodarske komore Osijek potpisali su 7. svibnja u Osijeku Protokol o suradnji.
    Prema riječima poslovne tajnice Županijske gospodarske komore Osijek Katarine Pekanov značaj protokola o suradnji ogleda se u bržoj razmjeni informacija, kako o propisima, tako i o potencijalnim ulaganjima, procesima privatizacije u obje regije, te eventualnoj međusobnoj pravnoj pomoći. Suradnja ove dvije gospodarske komore traje godinama.
    »Gospodarstvo ne trpi nikakve prepreke, oslonjeni smo jedni na druge, nema jezičke barijere, tržišta su poznata, te je prirodno da roba cirkulira«, napomenula je Katarina Pekanov. Hrvatska je u protekloj godini u trgovinskom prometu sa Srbijom i Crnom Gorom ostvarila 191 milijun dolara izvoza, i 76 milijuna uvoza, od čega udio Osječke županije iznosi 12 milijuna dolara izvoza, te 10 milijuna uvoza. Ovim rezultatima hrvatska strana je iznimno zadovoljna jer je ostvaren trgovinski suficit.
UVEĆANJE PROMETA: Predsjednik Regionalne privredne komore Subotica Slobodan Vojinović istaknuo je, kako su dvije komore započele suradnju u vrijeme kad je trebalo imati hrabrosti za takvo što. Gospodarstvo je, međutim, za njih imalo prednost. U usporedbi s 2003. godinom, promet između ove dvije zemlje se udvostručio. Premda je Srbija i Crna Gora u deficitu, kad se promatra trgovinski promet s Hrvatskom, subotička regija ima uravnotežen odnos uvoza i izvoza.
    Ovome uvećanju prometa između SCG i Hrvatske doprinijelo je privremeno ukidanje viznog režima. Predstavnici obje komore istaknuli su da očekuju trajno ukidanje viznog režima, budući da su i Hrvatski sabor i Skupština Srbije i Crne Gore usvojili odluku o slobodnoj trgovini između naših zemalja.
    Naravno, protokol o suradnji ne odnosi se isključivo na tvrtke koje pripadaju komorama ova dva grada. Njime se želi povezati tvrtke i iz drugih gradova Hrvatske, odnosno Srbije i Crne Gore koje su zainteresirane za suradnju.
KONTAKTI: Susret predstavnika dviju komora iskorišten je za konkretno upoznavanje predstavnika zainteresiranih tvrtki ove dvije regije. Subotičku regiju predstavljalo je 19 poduzeća, među kojima su: Sever, Sigma, AD Željezničar, AD Mladost, ZZ Salaš, Zrno-mag, Korašped, Žako iz Stare Moravice, AD Umetnost iz Bačke Topole. Oni su na susretu u Osijeku uspostavili kontakte sa srodnim tvrtkama osječke regije. Svi sudionici u poslovnim razgovorima zadovoljni su postignutim dogovorima. Među ostalim, bilo je razgovora o obnavljanju stare suradnje, te o uspostavljanju suradnje s novim poslovnim partnerima. Gospodarstvenici se slažu da će se promet robe i usluga značajno povećati tek poslije 1. srpnja ove godine, kad budu detaljno poznati uvjeti vanjskotrgovinske razmjene. Naime, do tog datuma konkretno se trebaju dogovoriti carinske stope, uvozne kvote i slično, što će imati značajni utjecaj na daljnji razvitak međusobnih gospodarstvenih odnosa.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika