Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Aktualno

Fašističke poruke u Zemunu
Beogard - Poslije rasističkih poruka u Nišu i Novom Sadu, plakati kojima se prijeti Romima osvanuli su ovih dana i u Zemunu. U naseljima u Zemunu živi oko 2.000 Roma. Po romskim naseljima Vojni Put i Bački Ilovnik izlijepljeni su plakati organizacije Grofaš, koja se, kako se kaže na plakatima, zasniva na etničkim principima Zemuna. Na plakatima su iscrtani kukasti križevi, a Romima, kao najbrojnijoj manjini, poručuje se da se ne udaljavaju od svojih naselja.
    Romi u naselju Vojni put tvrde da ih grupe mladića starosti oko 17-18 godina napadaju svaki drugi dan, da dolaze u kombijima i da su ponekad maskirani: »U strahu smo, okupljamo se svake večeri, štitimo svoja naselja i kuće. Bila su do sada dva incidenta, policija je reagirala, često nas obilaze. Ne znamo što će biti dalje«, kaže jedan od stanovnika naselja.
    Predsjednik općine Zemun Vladan Janićijević kaže za B92 da se ne zna tko stoji iza napada na Rome i organizacije Grofaš. S druge strane, on kaže da Romi pretjeruju kada tvrde da su svakodnevno mete napada: »To je prenaglašeno, to je ocjena MUP-a. Osiguranje škole je pojačano, a istovremeno svaka škola je dobila po jednog policajca pozornika, koji brine o školi«, kazao je Janićijević.
    Romi međutim tvrde da je zaštita organizirana samo u školskim zgradama, ali ne i na putu od naselja do škola i da će djeca ostajati kod kuće sve dok ne prestanu napadi.                            
Hrvatska i SCG ubrzano o nestalima
Hrvatska i Srbija i Crna Gora ubrzat će proces suradnje u vezi s nestalim osobama, a već 17. svibnja će početi ekshumacija 67 NN osoba s beogradskog groblja Lešće i gradskog groblja u Obrenovcu, najavili su u Beogradu pomoćnik hrvatske ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i načelnik Uprave za zatočene i nestale Ivan Grujić i šef Komisije na nestale osobe Savjeta ministara SiCG Gvozden Gagić.
    Dvodnevnim sastankom stručnih timova hrvatske Uprave za zatočene i nestale i Komisije za nestale osobe Vijeća ministara Srbije i Crne Gore, koji je održan u Beogradu, nastavljena je suradnja koja je, zbog konstituiranja Državne Zajednice Srbije i Crne Gore, bila u prekidu gotovo godinu dana.
    U razgovorima je dogovoreno i da će obje strane, kada je riječ o ekshumacijama u Hrvatskoj ili Srbiji, imati stručne timove za monitoring.
    Pukovnik Grujić je dodao da RH još uvijek od SCG traži povrat dokumentacije odnesene 1991. godine iz vukovarske bolnice, kao i popis zarobljenika na Ovčari, koji je, kako proizlazi iz upravo započetog suđenja optuženima za taj zločin u Beogradu, napravljen tih dana, ali i podatke o mogućim masovnim grobnicama koje još postoje na području RH.
    Kad je riječ o broju nestalih, po evidencijama SCG traži se oko 520 nestalih državljana SCG, čemu treba dodati još oko 2.000 nestalih Srba u Hrvatskoj, o čemu je upravo u tijeku i izrada popisa po metodologiji Međunarodnog crvenog križa, kazao je Gagić.
    Republika Hrvatska, kako je naglasio pukovnik Grujić, potražuje 1.214 osoba (različitih nacionalnosti, ali većinom hrvatske) nestalih od 1991. do 1994. godine, dok izrada popisa nestalih osoba u akcijama Bljesak i Oluja u suradnji s Međunarodnim crvenim križem još nije u potpunosti završen (zasad je na popisu 813 nestalih osoba).     
Aktualnosti iz HNV-a


U Franjevačkom samostanu u Subotici su se 4. svibnja susreli pater Lucije Jagec, provincijal Hrvatske franjevačke provincije svetog Ćirila i Metoda koji je iz svoga sjedišta u Zagrebu došao u obilazak samostana svoje provincije koji su na teritoriju Srbije i Crne Gore, i predsjednik Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori, mr. sc. Josip Ivanović.
    U razgovoru je procijenjen ogroman doprinos kojega redovnici ovoga reda Manje braće daju u životu i radu hrvatske zajednice na prostorima Srbije i Crne Gore. U razgovoru je bilo riječi i o realizaciji projekta Radio Marije kao i o katoličkom radiju koji bi trebao imati čujnost na cijelom teritoriju Republike Srbije.
    Među ostalima, predsjednik Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori mr. sc. Josip Ivanović prisustvovao je 5. svibnja na poziv predstavnika Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Pavela Domonjija, promociji Izvještaja Helsinškog odbora za ljudska prava i odgovornost za 2003. godinu. Tom prigodom predstavljen je i projekt Jačanja demokracije i efikasne uprave u multietničkim sredinama, a na koncu je izvršena i podjela diploma polaznicima Škole za demokraciju pri ovom odboru.
    Na poziv pokrajinskog tajnika za obrazovanje i kulturu Autonomne Pokrajine Vojvodine, Zoltána Bunyika, 7. svibnja je održan  radni sastanak o realizaciji odluke Pokrajinske skupštine o osnivanju Učiteljskog fakulteta u Subotici, kojemu je također prisustvovao i predsjednik HNV-a.
    Na radnom sastanku je predložen način koordinacije, razmatrala su se aktualna pitanja u svezi sa organiziranjem i funkcioniranjem novoosnovanih visokoobrazovnih ustanova a na kraju je dogovorena i dalja koordinacija i način međusobne komunikacije.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika