Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Emi­si­ja uživo, po pr­vi pu­ta

Kada je novinarka »Hrvatske riječi« Dušica Dulić pozdravila sve gledatelje lokalne subotičke televizije »K23« na početku prve emisije na hrvatskom jeziku u dijelu jutarnjeg programa, koji je namijenjen predstavljanju manjinskih zajednica koje žive u najvećem gradu na sjeveru Bačke, po prvi puta je uživo emitiran jedan televizijski program na hrvatskom jeziku u eteru SCG.
    Rijetko televizijsko pojavljivanje programa na hrvatskom jeziku posljednjih godina zastupljeno je gotovo isključivo putem »TV Divana« koji se emitiraju jednom u dva tjedna na TV NS, uz preuzimanje već spomenute televizije K23 i somborske televizije »TV Spektar«, ali, kao što je opće poznato, u pitanju su montirani snimljeni prilozi iz života hrvatske manjinske zajednice. Živa hrvatska riječ se može čuti još u eteru radijskog programa hrvatske redakcije koja radi u sklopu Radio Subotice, ali televizijska slika je ipak nešto posve drugo.
    Gost prve emisije na hrvatskom jeziku, koja je dakle emitirana uživo prošloga petka, 7. svibnja, bio je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća mr. Josip Ivanović, koji je u kratkom razgovoru s urednicom emisije pojasnio kako teče upis prvaka u hrvatske odjele osnovnih škola, osvrnuvši se pritom na cjelokupnu sliku školstva i obrazovanja na materinskom jeziku hrvatske manjinske zajednice. U drugom dijelu emisije, koja prema programskoj shemi ukupno traje deset minuta, Dušica Dulić je prelistavala najnoviji broj tjednika Hrvatska riječ, čitajući naslove rubrika koji se u broju mogu pročitati. Na koncu je informirala javnost o dva značajna događaja koji su predviđeni za tada predstojeći vikend (8.-9. svibnja).                                         

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika