Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi korak

U sferi informiranja hrvatska zajednica u Vojvodini načinila je još jedan korak. Mali, doduše, ali ipak značajan. Od 7. svibnja svakog petka na subotičkoj lokalnoj televiziji K23 u jutarnjem programu, u terminu od 7,50 do 8,00 emitira se na ovim prostorima prva televizijska emisija uživo na hrvatskom jeziku.
    Pokaže li se suradnja s televizijom K23 uspješnom, moguće je da se hrvatski jezik proširi i na popodnevni i večernji program na ovoj, a možda i na još ponekoj lokalnoj televiziji. Do sada jedina televizijska emisija na hrvatskom jeziku TV Divani (ranije TV Tjednik) već se skoro tri godine emitira na državnoj TV Novi Sad, kao i na somborskoj TV Spektar i već spomenutoj K23, a krajnji je cilj da hrvatska manjinska zajednica jednoga dana, ali ne baš jako daleko, osim izdavanja pisanih medija, sama proizvodi i emitira u vlastitoj RTV kući i televizijski i radijski program na hrvatskom jeziku. Ovdašnjim hrvatskim institucijama i udrugama, kao i zajednici u cjelini, potreban je informativni servis koji će medijski – i pisanom riječju, i TV i radioprogramom – podržati sva njihova stremljenja i važne projekte.
    Hrvatska riječ, profesionalno ustrojena ustanova, s uposlenicima i većim brojem vanjskih suradnika, i jest zamišljena kao stožer u informativnoj djelatnosti na hrvatskom jeziku. U tom smislu u tijeku je formiranje televizijske redakcije unutar Hrvatske riječi, čija će zadaća ubuduće biti produkcija, kako već postojećih TV Divana, tako i ostalih televizijskih emisija.
    Ali, upravo zbog važnosti uloge informiranja, u ovo medijsko povezivanje i objedinjavanje trebaju biti uključene sve strukture hrvatske manjine u SCG, na čelu s Hrvatskim nacionalnim vijećem kao krovnom institucijom hrvatskog organiziranja, bez obzira na to, tko će ubuduće biti nositelj osnivačkih prava nad NIU Hrvatska riječ – Autonomna Pokrajina Vojvodina ili HNV. Velike i ozbiljne projekte uvijek je lakše provesti ako su razmotreni i dogovoreni u širim strukturama, i to je put da se izborimo za prava za koja ne želimo da ostanu samo na papiru. Upravo u oblasti informiranja Hrvati imaju dobre izglede da ostvare »najviše standarde«, a u tom poslu dobrodošli su svi koji mogu i žele pomoći.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika