Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zahvala Bogu

»Biskupska klasična gimnazija i sjemenište ‘Paulinum’ otvoreni su u školskoj 1962./63. godini. Od početka sjemeništarci su se uključili u liturgijski život katedrale i katedralne župe. Na liturgijskim obredima redovito su čitali, pjevali, asistirali i svirali. Vodili su pjevanje cijelog Velikog tjedna pjevajući i Muku na Cvijetnicu i Veliki petak.
    Liturgijska reforma Drugog vatikanskog sabora donijela je mnoge promjene, a zatim su polako došli i novi dodatni propisi za obnovu svih obreda. Ovi događaji dali su povoda vlč. Josipu Mioču, tada mladom profesoru glazbe, da osnuje jedan uži sjemenišni zbor, Schola cantorum.
SCHOLA CANTORUM: Zbor Schola cantorum Paulinum je osnovan u školskoj godini 1973./74., u godini kada je katedrala slavila 200-tu obljetnicu postavljanja njezinog kamena temeljca. U sjećanju na taj događaj slijedila su slavlja tijekom cijele godine. Upriličene su pobožnosti, glazbene priredbe, svečane svete mise, te je bilo potrebe za pjevanjem i glazbom.
    Zbor od osnutka do danas neprekidno djeluje, pjeva na sv. misama, pontifikatima, glazbenim priredbama i koncertima. Zbor nastupa po župama Subotičke biskupije i u drugim biskupijama, uključuje se i u razne crkvene i gradske priredbe, već prema mogućnostima i prilikama. Mnogi bivši članovi Schole cantorum su danas crkvene zborovođe, kantori, svirači i pjevači u zemlji i izvan nje. Oni nastavljaju rad na ovim temeljima, školujući se u raznim gradovima širom naše zemlje, kao što su Đakovo, Zagreb, zatim Rim i druga mjesta.
GLAZBENA MEDITACIJA: U nedjelju 2. svibnja bio je Dan duhovnih zvanja, koji je proglasio papa Ivan Pavao VI. Od kada je taj dan postao svjetski Dan duhovnih zvanja, on se sve do danas slavi. To nije bio jedini povod za glazbenu meditaciju koju su nam priredili sjemeništarci toga dana svojim koncertom u subotičkoj stolnoj Bazilici svete Terezije Avilske. Naime, zbor Schola cantorum ove godine slavi i trideset godina svog postojanja i djelovanja. Iako zbor postoji već duže vrijeme, članovi zbora se mijenjaju, kako se završava škola, tako prestaju biti članovi ovog zbora, ali to ne važi za sve, jer ima studenata koji su otišli studirati, ali vrlo rado dođu u pomoć svojim prijateljima. Kako nam je rekao ravnatelj  Biskupske gimnazije  mons. Josip Mioč: »Ovo je dan zahvale Bogu i svim vjernicima koji mole i zauzimaju se za duhovna zvanja«. Svojim pjevanjem, recitiranjem i sviranjem mladi sjemeništarci su željeli zahvaliti Bogu za sve primljene milosti.
    Na programu su bila djela: J. S. Bacha, A. Corellia, Mengalia,Crugera, E. Elgara, N. J. Lemmensa. Sjemenišne orgulje je svirao László Bárányi  koji je pratio zbor, a također i nastupio solo. Violinu je solo svirao György Béres, solo pjevanjem su se predstavili Franjo Vojnić Hajduk i Dragan Muharem. Na kraju koncerta svoju solo točku na katedralnim orguljama izveo je Dragan Muharem, koji je student bogoslovije u Đakovu. Tu večer uz pjesme sjemeništarci su recitirali prigodne me-ditacije na hrvatskom i mađarskom jeziku. Recitirali su: Željko Štimac,  Szilárd Bakcsak, Andrej Prihoda i Gábor Toth. Zborom je dirigirao mons. Josip Mioč.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika