Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Afir­mi­ra­nje mla­dih učeni­ka tam­bu­re

Ovaj instrument je odavno na našim prostorima, no, nije oduvijek postojala tambura kao instrument, koji se učio svirati u Muzičkoj školi. Prvi čovjek koji je počeo raditi s mladima bio je Pere Tumbas Hajo, ali ne u Muzičkoj školi. On je radio s mladim ljudima i na taj način dao svoj doprinos razvoju ovog instrumenta. Sasvim je sigurno da je njegov rad ostavio dubok trag u povijesti tamburaške glazbe. Oko šezdesete godine Muzička škola dobiva nižu školu za tambure. Prvi profesor Muzičke škole u Subotici bio je Lazar Malagurski.
    Od 1995. godine tambura je dobila jedno veliko priznanje. Zvanično je priznata kao instrument, tako da se od tada ona može nastaviti učiti i u srednjoj školi. Postoji još jedna važna činjenica da je tambura prihvaćena, te ona nije više instrument za kojeg se misli, da se na njemu ne može svirati s pravim muzičkim izrazom. Točnije tambura je instrument sposoban za najozbiljnije umjetničke izazove. U proteklim godinama tamburaški orkestri su postigli velike, važne rezultate, što dokazuje činjenicu o razvoju tamburaške glazbe. Tambura kao instrument  postigla je visok nivo muziciranja.
GOSTI SMOTRE: Upravo radi toga, na inicijativu Aktiva profesora tambure Vojvodine, Muzička škola u Subotici je 28. travnja bila domaćin. Prve smotre vojvođanske tambure. Smotra je održana u koncertnoj dvorani Muzičke škole u Subotici po unaprijed utvr-đenim kategorijama. Ova smotra je organizirana u cilju afirmiranja mladih učenika tambure, propagiranja tamburaške glazbe, kao i radi očuvanja tradicije ovog instrumenta u našim krajevima. Bilo je prisutno oko 60 učenika iz svih gradova, u kojima se u glazbenim školama uči ovaj instrument na teritoriju Vojvodine.
    U svečanoj Vijećnici Gradske kuće istog dana je održana završna svečanost, gdje su podijeljene zahvalnice profesorima i skromni darovi sudionicima ove smotre. Zahvalnice je uručila prof. Mira Temunović.  Svaki profesor tambure širom Vojvodine doveo je predstavnike škole. Sudjelovali su učenici niže i srednje muzičke škole iz šest gradova: iz škole Osnovnog muzičkog obrazovanja i odgoja »Bela Bartok« iz Ade, Muzičke škole »Petar Konjović« iz Sombora, zatim iz Muzičke škole »Jovan Bandur« iz Pančeva, učenici iz škole Osnovnog muzičkog obrazovanja »Slobodan Malbašić« iz Kikinde, učenici Muzičke škole »Josip Marinković« iz Vršca, i domaćini iz Subotice. Sve ukupno u tijeku dana bilo je 29 solista. Osim tradicijskih narodnih kompozicija, solisti su izvodili i klasične skladbe prerađene za tamburaške instrumente uz pratnju klavira.
SVEČANA ZAVRŠNICA: Na završnici su se predstavili predstavnici škola širom Vojvodine, no, osim solista predstavila su se i dva školska tamburaška orkestra. Orkestar »Tamburatorijum« Muzičke škole »Jovan Bandur« iz Pančeva, kojim je dirigirao prof. Budimir Stojanović, izveo je tri kompozicije. Tamburaški orkestar Muzičke škole iz Subotice također je izveo tri kompozicije, a njime je dirigirala prof. Mira Temunović.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika