Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

In­ter­net stra­ni­ce
Grad­skog mu­ze­ja Su­bo­ti­ca

Povodom obilježavanja godišnjice svog osnivanja (24. travnja 1948.), Gradski muzej Subotica predstavio je 28. travnja svoje stranice na svjetskoj mreži. Direktor Gradskog muzeja Hulló István rekao je kako je to prva internet prezentacija subotičkog muzeja, a materijal za stranice sadržajno i vizualno je osmislio tim unutar muzeja. Stranice će biti postavljene na sajtu www. subotica. co. yu Internet stranice donose prikaz historije kuće, podatke o zaposlenima, linkove srodnih institucija, kao i prikaz stalne postavke, arhiva i izdavačke djelatnosti. Na stranicama su također zastupljena odjeljenja muzeja: arheološko, knjižničarsko, etnološko, historijsko, historije umjetnosti, prirodnjačko, konzervatorsko-restauratorsko i preparatsko. Na sajtu Gradskog muzeja Subotica naći će se i prezentacija Galerije »Dr. Vinko Perčić« i Muzeja u Bačkoj Topoli.


Ob­ljet­ni­ca zbo­ra
Župe Isu­so­va us­kr­snuća

Zbor župe Isusova uskrsnuća, u subotu 8. svibnja, priređuje svečani koncert povodom desete obljetnice postojanja i rada ovoga zbora. Koncert će biti održan u franjevačkoj crkvi sv. Mihovila u Subotici s početkom u 20 sati. Dirigent ovog zbora je Miroslav Stantić.

Kon­cert zbo­ra »Iu­ven­tus Can­tat«
u Som­bo­ru

Omladinski zbor »Iuventus Cantat« pod ravnanjem umjetničkog rukovodioca i dirigenta Fedora Prodanova, priredio je 29. travnja koncert u Karmelićanskoj crkvi u Somboru. Na programu su bila djela Hrustića, Mokranjca, Mozarta, Gotovca i drugih autora. Zbor »Iuventus Cantat« nanizao je brojne uspjehe u svijetu, a često nastupa i u crkvi Somborskih karmelićana koja je zbog svoje akustike, ali i orgulja, veoma pogodan prostor za nastupe zborova.

Zre­nja­nin­sko ka­za­lište
na go­sto­va­nju u Pu­li

Nakon petnaest godina zrenjaninsko se kazalište ponovo našlo pred istarkom publikom. Gostovanje zrenjaninske kazališne kuće, Narodnog pozorišta »Toša Jovanović«, s dvema predstavama »Narodni poslanik«, komedijom Branislava Nušića i Sofokleovom »Antigonom«, označilo je novi početak u suradnji s Istarskim narodnim kazalištem u Puli, koja je prije ratnih događanja bila vrlo intenzivna. Sredinom travnja, nakon brojnih kontakata upravitelja dvaju kazališta, realizirano je ono što je dugo vremena dogovarano. Gostovanje Zrenjaninaca se zapravo smatra samo početkom kulturne suradnje dvaju gradova. Vrlo skoro očekuje se uzvratno gostovanje Istarskog narodnog kazališta u Zrenjaninu, ali također i otpočinjanje drugih zajedničkih projekata na polju kulture. Gostovanje zrenjaninskih predstava naišlo je u Puli na veliku pozornost javnosti. Mediji su opširno izvještavali o predstavama, uslijedile su i vrlo pozitivne kritike, a nije izostao i odličan prijem kod publike.

Ga­vra­no­ve dra­me pre­ve­de­ne
na en­gle­ski je­zik

U sklopu Međunarodnog foruma kazališnih kritičara u zagrebačkom Teatru ITD predstavljena je knjiga »Three plays«, zbirka izab-ranih drama Mire Gavrana, najizvođenijeg hrvatskog dramskog pisca. Na engleski jezik prevedene su Gavranove drame »Kraljevi i konjušari«, »Shakespeare i Elizabeta« i »Smrt glumca«.

Fe­sti­val glum­ca u Vin­kov­ci­ma

Glumac i njegovo stvaralaštvo središnja su tema Festivala glumca koji će se održati u Vinkovcima u periodu od 13. do 22. svibnja ove godine. Ravnatelj i izbornik Festivala Vanja Drach za ovogodišnju priredbu odab-rao je četrnaest predstava. Festival će propratiti i drugi događaji i priredbe, među njima i okrugli stol o temi »Glumac redatelj«. Pokrovitelj Festivala je vukovarsko-srijemski župan Rudolf Koenig, a njegovo održavanje podupiru i Ministarstvo kulture i grad Zagreb.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika