Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Doživlje­na baj­ka

U Hrvatskom kulturnom centru »Bunjevačko kolo« 29. travnja predstavljena je prva zavičajna slikovnica »Ždribac zlatne grive«, koja je urađena po motivima bajke koju je zabilježio Balint Vujkov (1912. -1987.), tijekom sakupljanja i obrađivanja usmenih narodnih pripovijetki i bajki. Bajku »Ždribac zlatne grive« Balint Vujkov je zabilježio i oblikovao na štokavsko-ikavskom narječju bunjevačkih Hrvata iz sjeverne Bačke, a slikovnicu je ilustrirao akademski slikar iz Rijeke Vjekoslav Vojo Radoičić. Nakladnici slikovnice su Hrvatska čitaonica Subotica i Hrvatsko akademsko društvo.
    Predsjednik HKC »Bunjevačko kolo« Bela Ivković pozdravio je u ime domaćina programa djecu i odrasle koji su u velikom broju prisustvovali promociji slikovnice, nakon čega je i ravnateljica Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković uputila pozdrave ‘malima’ i ‘velikima’ i dala riječ gostu, trećem tajniku Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu Stipi Medi, koji je rekao kako je Veleposlanstvo skromnim financijskim doprinosom doprinijelo da slikovnica ugleda svjetlo dana. Stipe Medo je izrazio uvjerenje kako će slikovnica biti i jedan od poticaja, kako mališanima, tako i njihovim roditeljima, za upis u škole u odjele na hrvatskom jeziku.
    Katarina Čeliković pozdravila je i prisutnog potpredsjednika hrvatske manjinske samouprave u Segedinu Sašu Žuvelu, a potom je prisutnima prenijela pozdrave predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća mr. sc. Josipa Ivanovića i predsjedavajućeg Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost mr. Andrije Kopilovića koji nisu mogli zbog obveza prisustvovati promociji.
VRIJEDNOST BAJKE: Program predstavljanja slikovnice odvijao se ispred bine na kojoj su bile efektno postavljene slike-panoi Vjekoslava Voje Radoičića, koje su bile dio kazališne scenografije predstave »Ždribac zlatne grive« koja se igrala u subotičkom Dječjem kazalištu. Maštovit izgled bine stvorio je bajkovitu atmosferu tijekom predstavljanja slikovnice, privlačeći poglede mališana, ali i odraslih, koji su bili više nego prijatno iznenađeni vizualnim izrazom ove promocije, koja je time odudarala od stereotipnih predstavljanja raznih publikacija. »Danas smo sretni, jer smo bogatiji za čarobne, bajkovite boje ove slikovnice. To je ujedno i dokaz kako imamo bajke koje spadaju u sam svjetski vrh, a svojim svestranim književnim djelovanjem, sakupljanjem i obrađivanjem narodnih pripovijetki i bajki, Balint Vujkov se urezao u hrvatsku kulturu ovih područja. Bajka je prva književna vrsta i prisutna je kod svih naroda. U bajkama se nalaze kodeksi svih naroda. Bajka ‘Ždribac zlatne grive’ je izvor na kojem se možemo napajati i hvala djeci koja su pokazala da imaju smisla za prave vrijednosti«, rekao je Dujo Runje, predsjednik HAD-a i član Izvšnog odbora HNV-a zadužen za obrazovanje.
    Recenzenti slikovnice su književnik Milovan Miković i specijalist razvojne psihologije i psihopatologije Dijana Kopunović koja je u daljem tijeku programa istakla, kako su se već na predstavama »Ždripca« u Dječjem kazalištu mogle zapaziti pozitivne reakcije djece, jer je ova bajka puna simbolike. »Bajka ‘Ždribac zlatne grive’ simbolički je putokaz na vijugavom putu odrastanja, a ova bajka potiče iz našeg naroda i zato je mališanima toliko razumljiva«, rekla je Dijana Kopunović, nakon čega je Katarina Čeliković prelistavala slikovnicu uz razgovor s djecom.
IZLOŽBA I NAGRADE: Maštarskoj atmosferi tijekom predstavljanja slikovnice doprinijela je i izložba 49 likovnih radova na temu ove bajke učenika osnovnih škola koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, kao i učenika koji pohađaju satove hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture. Žiri u sastavu: Jasmina Jovančić Vidaković, Dijana Kopunović, Ljubica Suturović i Arsen Ćosić nagradio je deset likovnih radova. Nagrađeni su: Katarina Skenderović, Ivana Dulić, Marija Kujundžić, Ivana Pašić, Marija Piuković, Stela Buljovčić, Dora Čavlović, Gordana Cvijin, Luka Bačić i Kristina Lebović, koji su uz pohvalnice dobili slikovnicu i komplet bojica. Slikovnica sadrži i CD ROM »Sakupljač i bajka« koji je sačinio Rajko Ljubič. Izradu CD ROM-a pomogao je Institut »Ivan Antunović«. Rajko Ljubič je predstavio kompakt disk pomoću video projektora na velikom ekranu. CD ROM »Sakupljač i bajka« sadrži slikovnicu, audio tekst bajke uz muziku, kao i fotografije s predstave, a u daljnjem sadržaju nalazi se životopis i bibliografija Balinta Vujkova, čiji se glas također može čuti, a može se pogledati i film o ovome književniku. Izbor sadržaja završava se s pripovijetkama Balinta Vujkova.
    Već na početku kazivanja bajke kao da između kazivača i slušatelja postoji neki prešutan dogovor, da će se u priči sve dobro završiti, a potreba za sretnim završetkom događaja u našem životu jest nada. Objavljivanje prve zavičajne slikovnice, među ostalim pregnućima, itekako budi nadu da nećemo dopustiti gubitak jezika, jer tada nastupa stanje potpunog uništenja kulture.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika