Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Subotička Hitna pomoć druga u Srbiji

U nedjelju 25. travnja 2004. godine u Beogradu na Adi Ciganliji održano je Prvo republičko natjecanje hitnih pomoći Srbije. Sudjelovalo je 39 ekipa iz nekoliko gradova Republike. Timovi su se natjecali u pružanju hitne medicinske pomoći (urgentne medicine) tj. zbrinjavanju ozlijeđenih u prometnim nezgodama i pružanju pomoći kod zastoja rada pluća i srca (kardiopulmonalnoj reanimaciji).
    Subotičku hitnu pomoć predstavljali su dr. Goran Babičković, liječnik, Miroslav Zelić i Oliver Bokor, urgentni medicinski tehničari, te Stevo Repcen, vozač saniteta.
Nakon zbroja bodova subotička je ekipa zauzela drugo mjesto za samo jedan bod ispod prvoplasirane ekipe hitne pomoći iz Sombora. Treće je mjesto zauzela ekipa iz Leskovca.
    Kao drugoplasirani, Subotičani su dobili pehar. U vrlo kratkom vremenskom razdoblju od svega dva dana subotičku je ekipu za natjecanje pripremila dr. med Kornelija Jakšić Horvat, liječnica specijalistica urgentne medicine. Ovo je natjecanje ujedno bila dobra provjera znanja za sve i jedno novo iskustvo na ovim prostorima u smislu pružanja stručne medicinske pomoći u izvanbolničkim uvjetima.
M. Z.
 
Gospodarski potencijali pred Japancima

Japansko izaslanstvo u kome se nalazilo 30-ak gospodarstvenika i bankara prošle srijede je posjetilo Suboticu i tom prigodom obišlo »Sever« i tvrtku »Loher«, moguće lokacije na kojima bi trebali biti otvoreni proizvodni pogoni za izradu dijelova za japanske tvornice automobila. Izaslanstvo iz Japana u Gradskoj kući razgovaralo je sa subotičkim gospodarstvenicima, i od njih tražilo da predstave gospodarske potencijale ove regije, cijenu radne snage, kvalifikacijsku strukturu te carinski režim, a na osnovu kojih će donijeti odluku. Kako je naglasio ravnatelj »Severa« Mirko Simić japansko izaslanstvo zadovoljno je tvornicom koju su vidjeli, ali konkretnih razgovora nije bilo. Na pitanje novinara hoće li tenderski rok kojeg ima »Sever« uvjetovati sklapanje mogućeg sporazuma, Simić je rekao da se nikakav sporazum ne može potpisati ni s jednom tvrtkom budući da tender traje.

Skup o povraćaju imovine

Udruženje za povraćaj oduzete imovine na teritoriju Subotice s okolicom organizira skup na kojemu će sudjelovati Mile Antić i Nikola Tanurdžić iz beogradske i novosadske Narodne inicijative za restituciju, ministarka poljoprivrede Ivana Dulić Marković i đurđinski župnik vlč. Lazar Krmpotić. Skup će se održati 9. svibnja u velikoj dvorani Nove općinske zgrade (Trg Lazara Nešića 1) s početkom u 11 sati.

10 godina »Elitte Palića«

U prostorijama »Elitte Palića« 5. svibnja je održana prigodna konferencija za novinare u povodu najave obilježavanja desetogodišnjice rada ove renomirane ugostiteljsko-turističke tvrtke. U ponedjeljak, 10. svibnja je središnja proslava na kojoj će biti promovirane kartice VIP kluba gostiju »Elitte Palića« te će biti predstavljeni novi planovi i projekti za predstojeću sezonu.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika