Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pro­mo­vi­ram gla­zbu svo­ga kra­ja

Alen Kopunović Legetin je jedini orguljaš u obitelji, a privukli su ga zvuci orgulja još kao dječarca. Poslije završene naobrazbe u Zagrebu put ga vodi u Požegu, gdje i danas brine, vodi i koordinira svim gradskim i crkvenim zborovima i orguljama u Požegi. Djeluje kao orguljaš i zborovođa požarevačke katedrale, predavač je na Srednjoj glazbenoj školi i ima status slobodnog umjetnika. Vodio je zbor bačkih Hrvata »Iuventus Mariatherosiopolis«, a iza sebe broji značajne koncerte u zemlji i inozemstvu.
4Praćen svojom željom postali ste vrsni glazbenik i jedini orguljaš u obitelji. Odakle potiče to opredjeljenje?
Od malena sam ministrirao u crkvi, i uvijek sam nakon misa žurio na kor gledati tko to svira, kako se svira, na čemu se svira i javila mi se želja da sviram na misama. Moje opredjeljenje nastalo je u crkvi, tu gdje sam i danas. Orgulje su specifičan instrument, sam po sebi vezan za crkvu, te čovjek uz crkvu i vjeru lakše dođe do njih, a posredstvom njih se opet lakše dođe do vjere. One su za mene jedan medij k nekom ispunjenju. Glazba je sama po sebi dar od Boga, ona je glavni segment liturgije i način na koji se čovjek može obratiti Bogu.
4Nakon 11 godina povremeno posjećujete Suboticu, svoju obitelj i održavate koncerte za svoje bližnje i za štovatelje glazbene umjetnosti. Nastupili ste na koncertu Katedralnog zbora »Albe Vidaković«, imate li u planu darovati Subotici još jedan koncert?
Za Suboticu sam vezan kao i za zbor »Albe Vidaković« gdje sam počinjao svirati uz sestru Mirjam Pandžić. Rado se odazivam svirati i kada Institut »Ivan Antunović« organizira koncerte na čelu s magistrom velečasnim Andrijom Kopilovićem, koji mi je puno pomogao tijekom školovanja, te sam mu zahvalan što je davao potporu nama studentima. Za koncertiranje u Subotici uvijek bude neka prigoda i rado ću se odazvati.
4Danas živite i radite u Požegi, gradu baroka. Kako ste se opredijelili posvetiti se vjerskom i umjetničkom životu ovoga grada?
Imao sam želju djelovati u crkvi kao kantor. Dobio sam poziv od tamošnjeg biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića, te su me okolnosti odvele u Požegu i tamo mi je lijepo i zadovoljan sam. Djelujem kao pontifikalni orguljaš i zborovođa u katedrali sv. Lovre i predajem u Srdnjoj glazbenoj školi orgulje i zbor.
4Na kojim glazbenim projektima sada radi zbor?
Sad smo bili vezani za liturgijsko događanje Uskrsa, veliki tjedan, a u planu je veliki koncert koji ćemo održati u lipnju. Bit će na programu djela Handela, Bacha i ostalih baroknih majstora.
4S obzirom da radite kao službeni orguljaš u Požegi, prati li Vas još želja da završite studije dirigiranja?
Glazba je cjelokupna i svaki segment glazbe je jedan izraz, bilo to zborsko dirigiranje, orkestralno dirigiranje, komorna glazba, pjevanje ili orguljanje, te mene zanima cjelokupna glazba pa tako i dirigiranje. Na jesen planiram ići na usavršavanje u Rim na Papinski institut za crkvenu glazbu, te ću tako izučavati predmete koji su mi potrebni za obavljanje službe koju sada obavljam.
4Zahvaljujući svojoj posvećenosti glazbi, u Požegi ste stekli i svoje učenike. Kako se osjećate s obzirom da su oni već održali i vlastite koncerte?
Zanimanje profesora prati i velika odgovornost, jer profesor svojem učeniku otvara prozor u umjetnost. Ponosan što što su moji đaci na početku moje pedagoške karijere uspjeli, a naročito moj đak Andrej Šeper koji se priprema za prijemni u Salzburgu na univerzitet »Mocarteum«, te se nadam njegovom uspjehu. Imam još dvije učenice koje su liturgijski naklonjene.
4Prije tri godine ste zahvaljujući svom trudu dobili status slobodnog umjetnika. Koliko Vam znači taj status u radu?
Status je sam po sebi priznanje svakom tko ga dobije. Da bi umjetnik dobio ovaj status, on mora obavljati određenu koncertnu djelatnost, te prijaviti određeni broj koncerata koje je unazad pet godina održao. Po dobijanju ovoga statusa smatram kako imam malu obvezu prema društvu, a samo priznanje za uloženi trud svakom čovjeku prija.
4Osim što svirate na orguljama, posvetili ste se i osobnim skladbama. Koliko ste do sada skladali?
Moj skladateljski rad je vezan za crkvu i za liturgiju, a tu se ubrajaju tri misne glazbe i nekoliko liturgijski prigodnih moteta.
4Gdje planirate koncertirati tijekom ljeta?
Tijekom ljeta svirat ću u »Heferer« ciklusu. To je prva hrvatska tvrtka, to jest gradiona orgulja i harmonija i oni organiziraju ciklus koncerata dijem cijele Hrvatske na njihovim orguljama i na orguljama koje oni obnavljaju. Nastupat ću u Županji, Osijeku, te ću u listopadu sudjelovati na Baroknim večerima kao čembalist pod ravnanjem majstora Kandželića u suradnji sa slovenskim komornim zborom i filharmonijom i engleskim solistima.
4Vodili ste zbor bačkih Hrvata »Iuventus Mariatherosiopolis« s kojim ste i snimili emisije za HRT. Kako je došlo do suradnje?
Vodio sam zbor bačkih Hrvata za vrijeme mojih studija u Zagrebu, a do formiranja zbora došlo je zbog okolnosti. Kao studenti iz Subotice na studijama u Zagrebu, osjećali smo potrebu da se okupljamo i oformili smo zbor. Snimili smo dvije emisije za HRT koje su liturgijski vezane za Božić i Uskrs.
4Postoje li ambicije da promovirate glazbu bunjevačkih Hrvata?
Svatko tko se bavi umjetnošću, ima za cilj promovirati glazbu odakle je podrijetlom, te se trudim promovirati bačke Hrvate kroz sakralnu i koncertnu glazbu.
4Vaš mlađi brat Petar Kopunović izvrsno se pokazao kao solist. Kako mu napreduju studije?
Petar je sada na studijama na Glazbenoj akademiji u Splitu, odsjek pjevanja na klasi C. Hansell-Bakić. Nas dvojica u crkvi često zajednički nastupamo dok u smislu koncertantskog nastupa kao dva sola još ne nastupamo.
4Kakvi su izgledi bačkih Hrvata u integraciji u hrvatsko društvo?
Svaki čovjek mora na sebi raditi, počevši od svoje savjesti. Koliko se budemo trudili na svakom polju, nevezano za politiku, tako će nam i biti. Ne postoji pravi ključ već trebaju postojati dobra volja i vjera.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika