Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jedina krivica – nacionalna pripadnost

U povodu 12 godina od početka progona Hrvata iz Srijema, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini uputio je priopćenje za javnost u kojemu stoji:
    »U četvrtak 6. svibnja navršava se 12 godina otkako je u srijemskom selu Hrtkovci održan miting gdje je, između ostalih, bio prisutan i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, i na kojem su pročitana imena mještana hrvatske nacionalnosti te im je zaprijećeno da se moraju iseliti.
    Taj događaj predstavlja početak progona nesrpskog stanovništva i neistomišljenika iz Srijema, a poznato je kako su upravo srijemski Hrvati bili pod najžešćim udarom. Deseci tisuća nedužnih stanovnika, lojalnih građana ove zemlje koji nisu imali nikakve druge krivice osim nacionalne pripadnosti, morali su se iseliti zbog prijetnji i incidenata usmjerenih prema njima, ubojstava i opće nesigurnosti.
    Od ovakvog udarca ovdašnja hrvatska zajednica se vrlo teško oporavlja. Ističemo kako su vojvođanski Hrvati nedužne žrtve besmislene agresije i rata, i da sami nikada nisu dali povoda da ih se tako surovo kaz-ni. Kao kršćani, u Bogu tražimo utjehu i nadu kako će otopliti srca počinitelja i podariti spokoj žrtvama.
    Nadamo se kako će postojati snaga da se zajednički gradi novo društvo na temeljima tolerancije, suradnje i prihvaćanja različitosti. Svoj priključak sa suvremenom civilizacijom možemo doseći jedino produbljivanjem prijateljstva sa svima. Neka nam u tome Europa bude primjer i partner« – stoji na kraju priopćenja DSHV-a.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika