Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rad po pro­gra­mu Ma­ri­je Mon­tes­so­ri

O vrtićima oko nas malo se govori zato smo odlučili upoznati se s jedinim katoličko-hrvatskim vrtićem u Subotici. Ovaj vrtić nosi ime »Marija Petković«, nalazi se u Skerlićevoj ulici, pod svodovima samostana sestara »Kćeri Milosrđa«, iza crkve sv. Roka. Sestre ovoga reda već godinama rade s djecom.
    Marija Petković, koja je i osnovala ovaj red sestara, uvidjela je potrebu da se netko brine za sirotu i napuštenu djecu, te je 1923. godine osnovala sirotište u samostanu. To je današnja »Kolevka«, koja je kod sestara bila sve do 1946. godine, kada je zabranjena od strane vlasti, jer je ondašnjim vlastima smetao vjerski odgoj. Časne sestre su u tom periodu bile u upravi, a i radile su s djecom. U kući sestara u Subotici bio je konvikt za djevojke koje su pohađale školu u Subotici, međutim, 1958. godine i to je zabranjeno.
POVRATAK DJECE: Do 2001. godine osim kateheze i vjeronauka u župi časne sestre se ne bave s djecom. No, kako nam kaže ravnateljica današnjeg vrtića sa strane samostana s. M. Iva Bagarić, tada je nastupio milosni čas, te je 17. rujna 2001. blagoslovljen i otvoren današnji vrtić »Marija Petković«. Blaženu Mariju Propetog Isusa Petković je 6. lipnja 2003. godine u Dubrovniku papa Ivan Pavao II. prog-lasio blaženom. Kako nam priča sestra Iva Bagarić, tada su djeca iz vrtića išla u Dubrovnik na svečanu svetu misu, koju je predvodio sam Sveti Otac. Nakon toga djeca su pohodila svetište, kao i grob blaženice.
    Danas u ovom vrtiću uz časne sestre rade i vanjski djelatnici, te kako nam s. Iva govori: »Zbog nesređenih političkih stvari i nemogućnosti samostana da sam vodi vrtić, Skupština općine Subotica i PU »Naša radost« su nas uzeli pod svoje okrilje, a dozvolili su nam slobodu u radu. Zahvalni smo im zbog svega što čine za nas«.
    Ovo je katoličko-hrvatski vrtić u kom se radi po programu Marije Montessori. U vrtiću se govori hrvatskim jezikom, no, prije svega tu je prisutan i vjerski odgoj. Djeca dan započinju jutarnjom molitvom prije doručka, ali i tijekom dana sve je protkano vjerom. Osim što uče moliti, djeca uče i opraštati prijateljima. Često djeca idu i u kapelu u samostanu, gdje mole za svoje roditelje ili bolesne prijatelje. Redovito sudjeluju na svetim misama i svojim pjevanjem slave Boga. Jednom tjedno imaju vjeronauk po programu Marije Montessori koji im drži sestra Iva. Djeca svakog dana imaju ustaljen raspored rada. Pokraj s. Ive Bagarić u vrtiću rade još četiri odgojiteljice: Marina Piuković, Dijana Milodanović, Dajana Šimić i Emina Kujundžić.
PROGRAM MARIJE MONTESSORI: Zanimljivosti ovog vrtića su u programu po kojem se radi, kako nam ravnateljica ovog objekta sa strane PU »Naša radost« Marina Piuković kaže: »Pokraj prekras-nog prostora vrtića, ogromnu motivaciju u radu i istraživanju posla kojim se bavim pruža mi odgojni program Marije Monte-ssori, o kojem sam prije čula, ali počela ga upoznavati tek kada sam počela raditi u ovom vrtiću, prije tri godine«.
    Program se zasniva na razvoju individualnosti kod djece. »Veliko je blago upoz-nati kod djeteta nutarnju motivaciju, koja edukativnim materijalima daje da se dijete poslije rada i vremenski duge koncentracije osjeća odmorno, veselo i motivirano da radi još i misli o tome što će sutra raditi«, napominje Marina Piuković. »Zanimljivo je i to da djeca u vrtiću mogu i žele svladati mnoge teme predviđene za školu. Marija Montessori smatra da je period osjet-ljivosti za čitanje i pisanje u petoj godini, a mi djeci to pružamo tek u sedmoj, kada s mnogo manje interesiranja i žara to žele raditi«, priča Marina. Program po kojem se radi osmišljen je prije sto godina, a aktualan je i danas i nije zastario. Jedina, mogli bismo reći, zamjerka ovom programu je ta, što su materijali za rad izuzetno skupi, a zahtijevaju i marljivo angažiranje osobe koja želi s njima raditi i provoditi ih među djecu. Kako nam kažu odgojiteljice,

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika