Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Col­le­gi­um Pro Mu­si­ca Sac­ra u Su­bo­ti­ci

Povodom 90. godišnjice rođenja i 40. godišnjice smrti Albe Vidakovića u subotu 24. travnja u subotičkoj katedrali gostovao je komorni ansambl Collegium Pro Musica Sacra. Ovaj zbor osnovan je 1972. u Zagrebu, a sastoji se od mješovitog pjevačkog zbora. Do 1999. zbor je bio pod umjetničkim vodstvom s. Imakulate Malikne, redovnice Reda sestara »Naše Gospe«, koja je ujedno i osnivačica ovog zbora.
    Umjetničko vodstvo preuzela je njena susestra s. Cecijila Pleša, mezzosopran, koja je od samog početka vokalna solistica i umjetnička suradnica u ansamblu. Diplomirala je pjevanje i orgulje na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Od 1975. predavač je na Institutu za crkvenu glazbu »Albe Vidaković«. Za novog, mladog dirigenta, 2000. godine u Collegium je došao akademski muzičar Josip Šego. Ansambl Collegium izvodi i promiče sakralnu glazbu svih stilova i povijesnih razdoblja u rasponu od gregorijanskog korala, preko renesanse, baroka, klasike i romantike sve do najsuvremenijih autora s posebnim naglaskom na domaće skladatelje.
OČUVANJE SAKRALNE GLAZBE: Collegium Pro Musica Sacra utemeljen je s ciljem da uz pomoć izražajne snage sakralne glazbe pobuđuje i razvija kod slušatelja smisao za umjetničko doživljavanje svih duhovnih vrednota, što ih ova glazba stalno priopćava čovjeku. Ansambl sudjeluje u liturgijskim obredima i održava brojne koncerte diljem domovine kao i inozemstva, ostvarivši tako u svojoj 30-godišnjoj povijesti preko tisuću koncerata, snimio je i kompaktnu ploču »Sacrae cantiones« ranobaroknog hrvatskog skladatelja Ivana-Marka Lukačića.
    Značajno priznanje zbor je dobio na Međunarodnom natjecanju crkvenih zborova u Jeruzalemu, osvojivši srebrnu medalju 1996. godine. Tradiciju postizanja velikih uspjeha na natjecanju pjevačkih zborova Collegium je potvrdio i na 5. natjecanju pjevačkih zborova 2001. u Zagrebu, osvojivši Zlatnu plaketu. Uz 30. obljetnicu svoga postojanja CPMS je ostvario i novi CD pod nazivom: Te Deum Laudamus-Tebe Boga Hvalimo. Dragocjen umjetnički doprinos radu Collegiuma na dirigentskom planu dali su prof. Sergije Rainis i mr. Anđelko Igrec.
PROGRAM KONCERTA: Zbor je izveo svečanu misu za pokojne  Requiem, opus 9, koja je pisana za orgulje, mješoviti zbor i solo glas, koju je skladao Maurice Durufle (1902.-1986.). Maurice Durufle je francuski skladatelj, a djelo Reqviem, opus 9 je njegovo najznačajnije djelo koje je posvetio svom preminulom ocu. Dio teksta iz ove mise glasi: »U raj poveli te anđeli. Na dolasku tvojem primili te mučenici i odveli te u sveti grad Jeruzalem. Zbor anđeoski te primio i ti s Lazarom nekoć ubogim pokoj vječni imao«. Motete, Albe Vidakovića »Zdravo, o moj anđele« izveo je ženski zbor, a »Gospode duša« muški zbor, oba moteta su izvedena a cappella (bez pratnje instrumenta). Za završnu točku izabrali su »Slavu« iz Treće staroslavenske mise koju je također skladao Albe Vidaković. Na orguljama zbor je pratio stalni orguljaš zagrebačke katedrale, te dugogodišnji orguljaš ovog zbora, prof. Domagoj Jugović

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika